Srebrenitsa faili Hollandalı askerler dava açtı

Srebrenitsa faili Hollandalı askerler dava açtı

Srebrenitsa katliamında büyük rol oynayan Hollanda'nın elinde daha bir çok görüntünün olduğu belirtildi.

Bosna Hersek'teki iç savaş sırasında Srebrenitsa'da 8 bin 400 Müslüman erkeğin Sırplar tarafından katledilmesine tanık olan Hollandalı askerler, Lahey yönetiminin elinde soykırıma ilişkin çok sayıda görüntü ve ses kaydı bulunduğu öne sürdü.

Srebrenitsa'da Birleşmiş Milletler (BM) adına görev yapan Hollanda Görev Kuvveti'ne (Dutchbat) bağlı personel, askeri istihbaratın elinde bulunan görüntülerin açıklanmasını istedi.


BM çatısı altında Srebrenitsa'da görev yapan Hollandalı askerler

Hollandalı askerler dava açtı

BBC Türkçe'nin haberine göre Dutchbat bünyesinde Srebrenitsa'da görev yapan eski Hollandalı askerler, "bile bile imkansız bir göreve gönderildikleri" gerekçesiyle devlet aleyhine dava açtı. Görüntüler davada kanıt olarak gösterilecek.

Hollanda Savunma Bakanı Jeanine Hennis'in Haziran ayındaki Gaziler Günü'nde, Dutchbat'ın yetersiz personel ve kaynaklarla Bosna Hersek'e gönderildiğini açıklaması üzerine, 12 eski asker devlet aleyhine dava açma kararı almıştı.


Sırp milislerin Boşnaklara yönelik toplu katliam görüntülerinden biri

Tazminat talebi

Avukatlara göre, Hollanda hükümetinin ihmali ve dikkatsizliği nedeniyle, Dutchbat personeli General Ratko Mladiç komutasındaki Sırp milislerin soykırım yapmasına engel olamadı.

Bu nedenle yıllardır katliama göz yummakla suçlanan Hollanda birliğine bağlı askerler maddi ve manevi zarara uğradı.


Hollanda'dan katliam brifingi

Avukatlar, bunun dışında Hollanda'nın elinde savaş suçunu işlendiğini ortaya koyan çok sayıda belge ve görüntünün bulunduğunu savunuyor. Buna gerekçe olarak da, 22 Eylül 1995 tarihindeki Srebrenitsa brifingi gösteriliyor.

Katliamdan iki ay sonra düzenlenen brifingde, Hollandalı askerlerin neredeyse yüzde 95'inin katliam sırasında görüntü ve ses kaydı aldığı belirtilmişti.


Ratko Mladiç ve şehri teslim eden Hollandalı askerlerin komutanı Ton Karremans

Hollandalı askerler teslim etmişti

BM tarafından güvenli bölge ilan edilen Srebrenitsa'da görev yapan Hollanda askerleri, 11 Temmuz 1995 tarihinde binlerce Müslüman'ın yaşadığı kenti Mladiç komutasındaki Sırp birliklerine teslim etmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.