Sri Lanka Devlet Başkanı ülkeden kaçtı

Sri Lanka Devlet Başkanı ülkeden kaçtı

Sri Lanka Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, geniş çaplı protestolar sürerken askeri uçakla ülkeden kaçtı.

73 yaşındaki Rajapaksa'nın yerel saatle gece yarısı 3'te Maldivler'in başkenti Male'ye ulaştığı tahmin ediliyor.

Rajapaksa'nın ülkeyi terk etmesi, on yıllardır Sri Lanka'yı yöneten ailenin "hanedanlığının" sonu anlamına geliyor.

Cumartesi günü protestocular başkanlık sarayını basmış; Rajapaksa o zamandan beri ortaya çıkmamıştı. Günlerdir nerede olduğu bilinmeyen Rajapaksa'nın ülkeden kaçtığı Salı günü ortaya çıktı.

Sarayın basıldığı gün AFP'ye konuşan bir üst düzey savunma yetkilisi, sarayı basılan Rajapaksa'nın, askeri bir bölük tarafından güvenli bir yerde korunduğunu söylemişti.

Devlet Başkanı, daha önce 13 Temmuz Çarşamba günü istifa edeceğini açıklamıştı. Beklenen istifadan bir gün önce ülkesini terk etti.

BBC'nin edindiği bilgiye göre erkek kardeşi, eski maliye bakanı Basil Rajapaksa da ülkeyi terk ederek ABD'ye kaçtı.

Devlet başkanının ülkeyi terk ettiği haberleri yayılmaya başladığında, Başkent Colombo'da protestocuların merkezi konumundaki Galle Face Green'de kutlamalar yapıldı.

Salı akşamı parkta toplanan binlerce gösterici, devlet başkanının istifasını bekliyordu.

1948'de bağımsızlığını kazanan ülkenin tarihindeki en büyük ekonomik krizden sorumlu tutulan Rajapaksa'nın ülke dışına çıkışı; istifa edip dokunulmazlığı kaldırıldıktan sonra tutuklanma ve yargılanma riskini göze almak istemediği şeklinde yorumlandı.

Ülkede aylardır her gün saatlerce elektrik kesintisi, benzin kuyrukları, temel gıda maddeleri ve ilaçlarda ciddi eksiklik gibi sorunlar yaşanıyor.

Kaynak: BBC Türkçe

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.