STK'ların tepki gösterdiği yasa TBMM'de kabul edilerek yasalaştı

STK'ların tepki gösterdiği yasa TBMM'de kabul edilerek yasalaştı

STK'ların, sivil toplum kuruluşları ve dernekler için yargısız infaz yolunun açılacağı endişesiyle tepki gösterdiği yasa teklifi TBMM'de kabul edildi.

STK'ların, sivil toplum kuruluşları ve dernekler için yargısız infaz yolunun açılacağı endişesiyle tepki gösterdiği yasa teklifi TBMM'de kabul edilerek yasalaştı.

"Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine Dair Kanun Teklifi"nin tamamı, TBMM Genel Kurulu'nda yapılan oylama sonucunda kabul edildi.

Teklif, TBMM'den 254 kabul, 113 ret oyuyla geçti.

Türkiye'de birçok sivil toplum kuruluşu (STK), TBMM gündemine gelen 'terör' kanun teklifine yönelik tepki ve endişelerini dile getirmişti.

STK'lar, 16 Aralık'ta AK Parti tarafından TBMM Başkanlığı'na sunulan "Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi"nin yasalaşması halinde, sivil toplum kuruluşları ve dernekler için yargısız infaz yolunun açılacağı görüşündeydi.

Gülden Sönmez: Yargısız infaz yolu açılır

İHH İnsani Yardım Vakfı'nda da aktif olarak görev alan ve insan hakları alanında avukatlık yapan Gülden Sönmez, dün sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada kanun teklifine dair endişelerini dile getirdi.

Sönmez şu ifadeleri kullandı:

"Bir Cisim Yaklaşıyor! Bakmayın üstünde Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun yazdığına. Bir hukukçu olarak dahi, kanun teklifi adlı cisme, okurken nasıl yaklaşacağımı bilemedim Kanun teklifinde Yardım Toplama Kanunu dahil birçok kanunda değişiklik düzenlemesi mevcut. Değişikleri burada uzun uzun yazmak yerine teklifin linkini paylaşacağım. Oldukça uzun ifadeler gerektirdiği için Twitter'da tek tek anlatmak mümkün değil.

Ama bazı hususlara değinmeden de geçemeyeceğim. Kanun Teklifi yarın ya da önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kuruluna gelecekmiş. Bence TBMM Genel Kurulu’da Türkiye’nin menfaati için, bu cisme yaklaşmamalı. Kanun teklifi Birleşmiş Milletler GÜVENLİK KONSEYİ’ne nerdeyse egemenlik yetkisi paylaşarak (tanıyarak demek zoruma gidiyor) , Konseyin kararlarına (geçmişten, nerdeyse 11 Eylülden bu yana) binaen, uyum ve yaptırım zorunluluğu getiriyor. Birçok ülke bunu kendi menfaatleri ya da özgürlükçü yorumları ile düzenlerken, biz de BMGK az bile istemiş biz daha sert tedbir alalım demişler sanki. Hazır bu fırsat, alınmak istenilen bazı kararlar için BM gerekçe olmuş ta olabilir. Kanun koyucunun niyetinden sual olunmaz

Kanun Teklifi, Terörün Finansmanının Önlenmesi yasasıyla oluşturulan zeminden, yeni değişikliklerle BM güvenlik Konseyi üye devletlerinin menfaati doğrultusunda aldığı kararlara dayanarak, kendi memurunuzla ülke içi ve uluslararası ölçekte operasyon yapılmasına yetki veriyor. Kanun teklifi ile yeni suçlar ve cezalar ihdas ediliyor. ABD’ye göre, Rusya’ya göre ve belki Çin’e göre her an terörist olabilirsiniz. Bugüne kadar onlar karar aldı diye biz yaptırım uygulamıyorduk. Bu kanun çıkarsa uygulamak zorunda olunacak. Bir nevi BMGK KHK'sı da denebilir. BMGK kararları kapsamı içinde olabilecek kişi, kuruluş veya organizasyonlarla doğrudan, dolaylı kontrol edilen kişi ve kuruluşların yada bunların hesabına hareket eden kişi veya kuruluşların diyerek alakalı iş veya işlem yapan banka, şirket, kişi, dernek vakfa kilit vurulabilir

“Ben nerden bilebilirim ki; hangi kişi, kurum, banka transferi sakıncalı" demeyin, artık ABD ve BMGK kime terörist diyor bilmeniz, dikkat etmeniz gerekecek. Bankalar da sizin paranıza değil paranızın nerde dolandığına bakacak. Diyelim ki Türkiyeli kişi, dernek, vakıf ya da banka BMGK kararında yazılı bir kişi yada kurumla dolaylı irtibatlandırılacak bir işlem yaptı. Derhal Türk memurlar ve yetkili makam işlem yapmak zorunda olacak. Yapmazsa, geciktirirse ihmal ederse ona da hapis cezası geliyor. Yurtdışına yardım yapan yardım kuruluşları, artık yapacakları her dış yardım için bildirimde bulunmak zorundalar. Her ay binlerce yetim ve muhtaca yardım yapanlar Bildirim Departmanı kurmak için hazırlansınlar. Bildirim yeni yasaya göre “bildirimden” de ibaret değil bu arada.

"Terörle mücadele adı altında yargısız infaz"

STKlar için daha sıkı denetim geliyor. Denetim iyidir ama idarenin yetkisiyle el koyma, faaliyet durdurma, faaliyetten alıkoyma kayyum atanması işlemleri son derece kolaylaştırılıyor. Bilgi belge paylaşmayan STK yönetici ve çalışanlarına hapis cezası geliyor. Bu uygulama tüzel kişiler ve özellikle STK’lar için “YARGISIZ İNFAZ” anlamına gelebilir. Kanun teklifi “Özel Güvenlik Tedbirleri” uygulanacaktır diyor. Zira düzenlemenin ruhu ABD’nin 11 Eylül dönemi “önleyici müdahale”sine dayanıyor. Aklanana kadar ölmüş oluyorsunuz. Avukatlara taşınmaz alım satımı, şirket, vakıf ve dernek kurulması, idaresi ve devredilmesinde şüpheli işlemleri ihbar zorunluluğu getiriliyor. ABD usulü gibi; "Ya ihbar edersin ya sen de teröristsin" İhbar etmezse idari para cezası. Buna diyecek sözüm var da yazamıyorum.

Bu teklif TBMM de görüşülürken Barolar Birliğini ve tüm Baroları, TBMM üyelerini uyarmak ve uyandırmak için çabaya davet ediyorum. Vekiller bu yasayı çıkarırlarsa parti farkı olmaksızın Türkiye'yi teröre destek veren konuma düşürüp, kendileri de “avukata” ihtiyaç duyacaklardır Teklifin tamamı ama özellikle 36.maddesi “BEŞ DÜNYADAN BÜYÜKTÜR" dedirtiyor. Şöyle ki; BM Güvenlik Konseyi kararlarında alınan malvarlıklarına dair mezkur kararları Cumhurbaşkanlığı Resmi Gazete’de yayınlayarak gecikmeksizin uygular.

11 Eylül'den bu yana terörle mücadele konsepti adı altında finans alanında da canlarının istediği gibi racon kesen, başta ABD olmak üzere 5’li yapının, kime, neye, hangi amaçla terör vb suçlama yaptığı malumken, BMGK kararına dayanan yasa çıkarmak hukuksuzluğa meydan açmaktır. Elbette ki, kitle imha silahı üretimi, yayma, kullanma ve terör/şiddet eylemleri önlenmeli ama bunun için önce Güvenlik Konseyi 5 daimi temsilcilerine yaptırım uygulamaktan başlanmalı. TBMM üyeleri de şunu unutmamalı ki, Türkiye, 5 daimi üyenin bu alandaki suçlamalarıyla boğuşan bir ülkedir. Özellikle son 20 yılda bu zeminde batıdan doğudan kaç senaryo uygulandı bu ülkeye. Çıkaracağınız yasanın hedefi kitle imha silahı önleme değildir. Türkiye’nin geleceğidir."

CHP'den tepki

Teklife muhalefet şerhi koyan CHP, derneklerin "örgütlenme özgürlüğünün öznesi olmaktan çıkarılıp, demokratik hukuk devletinde tanımı bulunmayan bir kuruluşa dönüştürüleceği" endişesini dile getirdi.

TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeler sırasında konuşan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, "Bu teklifin adı terörle mücadele ama içi demokratik hakların yok edilmesi. Teröre, kara paraya sadece dernekler mi destek veriyor? Bu yasa sivil toplumu bitirme yasasıdır. Unutmayın sivil toplumu susturursanız tacizler, cinayetler, hak ihlalleri gizlenir" ifadelerini kullandı.

CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca da Genel Kurul'da yaptığı konuşmada, "Bu teklif derneklere yargısız infazı ve kayyum atamayı meşrulaştıran bir tekliftir. Muhalif gördüğünüz derneklerin gelirlerine, mal varlığına çökme teklifidir" dedi.

Gülden Sönmez: Geçmiş olsun

Teklifin yasalaşmasını Mavi Marmara davasının avukatlarından Gülden Sönmez de eleştirdi. Sönmez Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Geçmiş olsun STK’lar, avukatlar, geçmiş olsun sevgili ülkem. Ama yine de içimizde kalmasın, kanuna rağmen sloganımızı atalım 'KAHROLSUN AMERİKA' " ifadelerine yer verdi.

twtbanner-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.