Stoltenberg: Ukrayna cephe hattında Rusya'ya karşı hiçbir ilerleme kaydedemedi

Stoltenberg: Ukrayna cephe hattında Rusya'ya karşı hiçbir ilerleme kaydedemedi

Ukrayna geçtiğimiz yıl boyunca batılı ülkelerin tüm desteğine rağmen cephe hattında Rusya'ya karşı hiçbir ilerleme kaydedebilmiş değil.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'nın kapsamlı NATO yardımına rağmen cephe hattında Rusya'ya karşı ilerleyememesinin Rusya'nın hafife alınamayacağını gösterdiğini söyledi.

Stoltenberg, "NATO müttefiklerinin bu önemli askeri desteğine rağmen -Ukrayna- geçtiğimiz yıl boyunca cephe hattında ilerleme kaydedemedi. Bu da Rusya'yı asla hafife almamamız gerektiği gerçeğini yansıtıyor" dedi.

Stoltenberg açıklamasında Rusya'nın askeri endüstrisinin performansının altını çizdi: "Savunma sanayileri savaşa hazır durumda. Güçlerini mühimmat ve yeni kabiliyetlerle takviye edebiliyorlar. Kuzey Kore'den önemli miktarda mühimmat aldılar ve bu operasyonda insanları feda etme konusunda istekliler, bu da Ukraynalıların hepimizin umduğu toprak kazanımlarını elde etmesini zorlaştırıyor."

Stoltenberg Ukraynalı yetkililer tarafından dile getirilen karşı saldırıdaki çıkmaza da değinerek şunları söyledi: "Cephe hattı boyunca, özellikle de doğudaki bu son derece zor durumda, yüksek sayıda kayıp görüyoruz.

Ve tüm savaş boyunca gördüğümüz en yoğun çatışmalardan bazıları aslında son haftalarda ve birkaç ayda gerçekleşti. Bu durum aynı zamanda cephe hattının kayda değer bir şekilde değişmediği bir dönemde gerçekleşiyor. Dolayısıyla cephe hattının çok fazla değişmediği gerçeği ile aslında çok ağır çatışmaların yaşandığı gerçeğini birbirinden ayırmamız gerektiğini düşünüyorum."

Stoltenberg şöyle devam etti: "Askeri başarılar kısmen metrekareyle ölçülebilir ama aynı zamanda düşmanınıza verdirebildiğiniz zayiatlar ile de ölçülebilir. Ve evet, cephe hattı çok fazla hareket etmedi. Ve elbette mümkün olan en kısa sürede mümkün olduğunca çok toprağı kurtarmalarını istiyoruz.

Cephe hattında herhangi bir ilerleme kaydedilmemiş olsa da Ukraynalılar Rus işgalcilere hem insan kaybı ve diğer zayiatlar hem de savaş kabiliyetlerinin ortadan kaldırılması bakımından ağır kayıplar verdirmeyi başardılar. Dolayısıyla bunlar önemli kazanımlar ve ayrıca Karadeniz Filosunu Karadeniz'in büyük bölümünden geri püskürtmeyi sağlıyorlar."

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.