Sudan halkından artan fiyatlar sebebiyle 'et boykotu'

Sudan halkından artan fiyatlar sebebiyle 'et boykotu'

Sudan halkı, fiyatlardaki artış sebebiyle et satın almıyor.

Afrika’da hayvancılığın merkez ülkelerinden biri kabul edilen Sudan'da, yaklaşık 2 hafta önce kilogramı 160 ile 190 cüneyh (17-21 lira) arasında satılan etler, kısa sürede yapılan zamların ardından 220 cüneyhin (24,5 lira) üzerine çıktı.

Fiyatların artmasının ardından halk, kasaplara tepki gösterdi.

Sudan Tüketici Birliği, "Fiyatları düşürün" çağrısı yaptı.

Tepkiler karşılık bulmayınca, birlik bu kez boykot kararı aldığını açıkladı.

Sudan Tüketici Birliği Başkanı Nasreddin Şakalmi, "Yüksek fiyatlarla savaşmak için pazartesi gününden itibaren başkent Hartum olmak üzere Sudan genelinde et boykotu başlattık. Tüccarların aç gözlülüğü nedeniyle hayvancılığın merkezi Sudan’da fiyatların yüksek olması hayrete düşürüyor" dedi.

"Fakirler alıncaya kadar et almıyoruz" sloganıyla yola çıktıklarını söyleyen Şakalmi, boykotu bir hafta boyunca devam ettireceklerini, fiyatların düşmemesi durumunda süreyi uzatabileceklerini belirtti.

Bu arada yüzlerce Sudanlı sosyal medya hesabından, "Et almıyoruz!" etiketini paylaşarak tüketici birliğinin boykot kararına destek verdi.

Fiyatlar düşmeye başladı

Et protestosunun en etkili olduğu il, ülkenin kuzeyinde yer alan Atbara oldu. Demiryolu merkezi olarak bilinen şehirde birçok kasap, protestonun ilk gününde fiyatları düşürdü.

Kasaplık yapan Muhammed Kemal Fadıl, "Fiyatlarıma sadece 5 cüneyh zam yaptım. Allah’a çok şükür, işlerim de gayet iyi durumda. Bazı arkadaşlarımızın yüksek fiyata satması elbette yanlış oldu. İnanıyorum, en kısa zamanda bütün insanların et yiyebileceği fiyatlar olacak" dedi.

150 milyon büyükbaş, 3 milyon deve ve 5 milyon kümes hayvanı bulunan Sudan, bu rakamlarla dünyada hayvancılık alanında önde gelen ülkelerden Hollanda'yı geride bırakıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.