Sudan'da cunta ile anlaşan Başbakan Hamduk istifa mı ediyor?

Sudan'da cunta ile anlaşan Başbakan Hamduk istifa mı ediyor?

Sudan'da darbe yönetimiyle sınırlı yetkilerle başbakanlık anlaşması yapan Abdullah Hamduk'un protestocuların öldürülmeye devam etmesi nedeniyle istifa edeceği iddia ediliyor.

Sudan'da 21 Kasım'da darbe yönetimiyle yeniden anlaşıp güç paylaşımı yapan Başbakan Abdullah Hamduk'un, darbecilerin protestocuları öldürmeye devam etmesi nedeniyle başbakanlıktan istifa edeceği ilan ediliyor.

Cumartesi günü Sudan'ın başkenti Hartum'da darbeciler tarafından gerçekleştirilen bilinçli telefon ve internet kesintilerine rağmen binlerce kişinin darbe karşıtı eylem için darbeci yönetimin merkezlerine yürüyerek askeri yönetime son verilmesi talebinde bulundu.

Askerlerin yeniden protestoculara sert karşılık vermesi, gerçek mermilerle ateş açıp ölümlere neden olmalarının Abdullah Hamduk'u istifa kararına yönlendirdiği iddia ediliyor.

25 Ekim darbesi

25 Ekim'de Sudan'da ordu yönetime el koyarak 2019'dan bu yana devam eden ordu ile geçici hükümetin ortak yönetimine son vermişti.

Bu darbeye yönelik iç ve dış tepkilerin ardından tekrar sivil bir hükümetin ortaklığı çabalarına girilmiş ve 21 Kasım'da Abdullah Hamduk ile 25 Ekim öncesine göre çok daha az yetkili bir sivil hükümet kurulmasında anlaşılmıştı.

Bu anlaşma Sudan'daki darbe karşıtı protestocuları tatmin etmemiş, protestocular darbe yönetimi tamamen iktidardan çekilene değin protestolarını artırarak sürdüreceklerini belirtmişlerdi.

Abdullah Hamduk'un istifası durumunda Sudan'daki darbeci yönetimin meşruiyet krizinin büyüyeceği, bu yönetime yönelik iç ve dış tepkilerin daha da artacağı tahmin ediliyor.

twtbanner-001.jpg

 
 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.