Sudan'da 'geçici' olarak ilan edilen askeri yönetim kalıcı mı oluyor?

Sudan'da 'geçici' olarak ilan edilen askeri yönetim kalıcı mı oluyor?

Sudan'da 2019'da darbeyle iktidara gelen geçici askeri yönetimin bir süre daha iktidarda kalacağının mesajını vermesi ülke içinde tepki doğuruyor. Sudan'ın yoksulluk sorununun çözümünde ise bir ilerleme sağlanabilmiş değil.

Sudan'da 30 yıllık Ömer el Beşir iktidarı dönemi 2018 sonunda başlayan protestoları takip eden 11 Nisan 2019'daki askeri darbeyle sona ermişti.

Geçici bir dönemin ardından yönetimi sivillere bırakmayı vadeden askeri yönetimin aradan geçen 2,5 yıla rağmen halen iktidarını sürdürmesi ülkede büyük tepki topluyor.

Askeri yönetime ilk eleştiri

Sudan'da 'Özgürlük ve Değişim Güçleri' ismindeki 2018-2019 protestolarının arkasında yer alan siyasi oluşumun ilk defa, geçici olma iddiasındaki askeri yönetimi açıktan eleştirdiği gözlemleniyor. 

'Sudan Özgürlük ve Değişim Güçleri' Sözcüsü Cafer Osman, Perşembe akşamı Sudan'ın başkenti Hartum'da düzenlediği basın toplantısında askeri yönetimin sürmesini, ordunun istihbarat ve polise de el koymasını eleştirdi.

Öte yandan "geçici" askeri yönetim adına karşı açıklamada bulunan Sudan Egemenlik Konseyi Birinci Başkan Yardımcısı Muhammed Hamdan Dagalo, askeri yönetimin kalıcı olmaya niyetli olmadığını, gerekli güvenlik şartlarının sağlanmasının ardından yönetimi seçilmiş hükümete devredeceklerini, ordunun istihbarat ve polis teşkilatını da yönetir hale gelmesinin güvenlik gerekçeli olduğunu belirtti.

Seçimlerin 2024'te yapılması planlanıyor

Sudan'da seçimlerin 2024'te yapılmasının planlandığı ve bu tarihe kadar mevcut geçici yönetimin iktidarda kalacağı belirtiliyor. Geçici yönetime 5 sene veriliyor olması bu sürenin çok uzun olduğu gerekçesiyle eleştiriliyor.

Afrika'nın arazi olarak en büyük ülkelerinden biri ve yaklaşık 45 milyon nüfusa sahip olan Sudan, bir taraftan da ileri derecede yoksullukla boğuşuyor.

Ömer el Beşir'e yapılan darbenin gerekçelerinden biri sayılan Sudan'daki yoksulluğa yeni dönemde en ufak bir çözümün dahi üretilememesi eleştiriliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.