Sudan'da 'İsrail ile normalleşme' krizi

Sudan'da 'İsrail ile normalleşme' krizi

Sudan'da Egemenlik Konseyi üyesi Sıddık Tavir, İsrail ile normalleşme anlaşması kararının hükümetin uzlaşı ile alınmadığını duyurdu.

Sudan'da Egemenlik Konseyi üyesi Sıddık Tavir, İsrail ile normalleşme anlaşması kararının hükümetin uzlaşı ile alınmadığını duyurdu.

Sudan iktidar ortaklarından Arap Sosyalist Baas Partisi ve Egemenlik Konseyi üyesi Sıddık Tavır, İsrail ile normalleşme kararının, iktidar ortaklarının uzlaşısıyla değil, Konsey Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ve Başbakan Abdullah Hamduk tarafından bireysel olarak alındığını söyledi.

Tavır, bir televizyon kanalına verdiği röportajda, "Egemenlik Konseyi ile kabinenin normalleşme kararına ilişkin anlaştığına dair açıklamalar gerçeği yansıtmıyor. Normalleşme resmi kurumlar vasıtasıyla gerçekleştirilmedi, Burhan ve Hamduk’un bireysel olarak aldığı bir karar." ifadesini kullandı.

Tavır, kararla ilgili iktidar ortakları arasında fikir ayrılıkları bulunduğunu belirtti.

Sudan hükümetinin İsrail ile diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması konusunda anlaştıklarını açıklamasının ardından iktidar ortağı partilerin de aralarında olduğu birçok siyasi grup karara tepki göstermişti. Egemenlik Konseyi Üyesi Sıddık Tavır’ın da mensubu olduğu iktidar ortaklarından Arap Sosyalist Baas Partisi İsrail ile normalleşmeye tamamen karşı çıkıyordu.

Sudan Dışişleri Bakanı Ömer Kameruddin, geçiş hükümetinin İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesini kabul ettiğini ancak anlaşmanın yürürlüğe girmesinin yasama meclisinin kurulması ile anayasal yapının tamamlanmasının ardından gerçekleşeceğini, konunun parlamentonun onayına bağlı olduğunu kaydetmişti.

İsrail'den Sudan'a 5 milyon dolarlık un yardımı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD arabuluculuğunda İsrail ile ilişkileri normalleştirme kararı alan Sudan'a 5 milyon dolar değerinde un yardımında bulunacaklarını açıkladı.

Başbakanlık Ofisi’nden yapılan yazılı açıklamada, "Sudan ile huzurlu bir barış için sabırsızlanıyoruz ve hemen oraya, yeni dostlarımıza 5 milyon dolarlık buğday unu gönderiyoruz." ifadesini kullanıldı.

Açıklamada, Netanyahu'nun, İsrail’in ABD ile eski Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in 30 yıllık iktidarının sona ermesinin ardından Sudan'daki geçiş sürecine destek olacağını kaydettiği vurgulandı.

İsrail ile normalleşen 3. ülke Sudan oldu

Başta Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) olmak üzere Körfez ülkeleri ile İsrail arasında uzun süredir perde arkasında yürütülen temas süreci, ABD Başkanı Donald Trump'ın 13 Ağustos'ta BAE'nin, 11 Eylül'de de Bahreyn'in İsrail ile normalleşme anlaşmasına vardığını açıklamasıyla aleni hale gelmişti.

Beyaz Saray'da 15 Eylül'de düzenlenen resmi törende, İsrail ile BAE ve Bahreyn arasında "ilişkilerin normalleştirilmesine" yönelik anlaşmalar imzalanmıştı.

Trump, cuma günü Oval Ofis'te yaptığı açıklamada, Sudan'ın da İsrail ile barış yapmak ve ilişkilerini normalleştirmek konusunda anlaşmaya vardığını duyurmuş ve Sudan'ı "teröre destek veren ülkeler" listesinden çıkarma kararını imzaladığı bildirilmişti.

Söz konusu adımın Sudan'ın 'terör kurbanlarına 335 milyon dolarlık ödeme yapması'nın hemen ardından atıldığına işaret edilen açıklamada, Hartum yönetimine gösterdiği anlayış için teşekkür edilmişti.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum