Sudan'da Ömer el Beşir'in partisi geçiş hükümetinde yer almayacak

Sudan'da Ömer el Beşir'in partisi geçiş hükümetinde yer almayacak

Sudan Askeri Geçiş Konseyi, devrik lider Ömer el Beşir'in partisinin "geçiş hükümetinde" yer almayacağını duyurdu.

Sudan Askeri Geçiş Konseyi yapılan açıklamada, Beşir'in Milli Kongre Partisi'nin seçimler için beklemesi gerektiği belirtildi.

Sudan'da darbe yapan asker, Savunma Bakanı ve Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Avad Bin Avf, ABD'nin başkenti Washington'daki Maslahatgüzar Muhammed Ata ve Milli İstihbarat ve Güvenlik Teşkilatı Başkanı Salah Abdullah Kuş'un da görevden alındığını açıkladı. Sudan Savunma Bakanı Bin Avf ve İstihbarat Başkanı Abdullah Kuş daha önce istifa ettiklerini duyurmuştu.

"Rejim 'ne pahasına olursa olsun' göstericileri dağıtmamızı istedi"

Askeri Geçiş Konseyi Sözcüsü Şems El Din Kabbaşi Şinto, Kuş'un yerine göreve General Ebu Bekir Mustafa'nın atandığını duyurdu. Kabbaşi Şinto, gösterilere katıldığı için tutuklanan asker ve polislerin de serbest bırakılacağını kaydetti.

Konsey, gösteriler sırasında rejimin askerden "ne pahasına olursa olsun" protestocuların dağıtılmasını istediğini ancak bunu yapmadıklarını öne sürdü. Geçiş Konseyi ayrıca Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu'nun yeniden yapılandırılarak derhal çalışmalarına başlayacağını bildirdi.

Sudan Meslek Odaları: Yönetimi sivillere devredin

Ülkedeki gösterileri organize eden en önemli muhalefet kanadı Sudan Meslek Odaları (SPA) ise Askeri Geçiş Konseyi'nden yönetimin derhal sivil bir hükümete devredilmesini istedi. SPA tarafından yapılan yazılı açıklamada, Askeri Geçiş Konseyine yönetimi derhal geçici bir sivil hükümete devretmesi çağrısı yapılarak, gösterilere ve barışçıl baskılara devam edileceği vurgulandı.

Ülkede gösteriler devam ederken ordu bu çağrılara "Protestocuları güç kullanarak dağıtmayacağız." karşılığını verdi.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.