Suikast mı kaza mı?: Reisi'nin helikopter kazasında ön soruşturma tamamlandı

Suikast mı kaza mı?: Reisi'nin helikopter kazasında ön soruşturma tamamlandı

Ön raporda herhangi bir suç unsuruna rastlanmadığı belirtiliyor ancak müfettişler soruşturmanın henüz sona ermediğini belirtiyor.

Devlet medyasına göre İranlı askeri müfettişler, eski Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve yedi kişinin ölümüne neden olan helikopter kazasında şu ana kadar herhangi bir suç unsuruna rastlamadı.

Resmi IRNA haber ajansının Perşembe günü geç saatlerde verdiği habere göre, Genelkurmay Başkanlığı tarafından kazaya ilişkin hazırlanan ön raporda, aracın "yüksek bir alana çarptıktan sonra alev aldığı" ve helikopter enkazında "kurşun deliği" izine rastlanmadığı belirtildi.

Raporda ayrıca Reisi'nin helikopterinin Pazar günkü kazadan önce "önceden planlanmış bir rotada uçtuğu ve belirlenen uçuş yolundan ayrılmadığı" belirtildi.

"Gözlem kulesi ile uçuş ekibi arasındaki iletişim sırasında herhangi bir şüpheli içerik tespit edilmemiştir" denildi.

Genelkurmay Başkanlığı'nın Perşembe gecesi devlet televizyonunda yayınlanan açıklamasına göre, Cumhurbaşkanı'nın helikopteri ile ona eşlik eden iki helikopter arasındaki son iletişim kazadan yaklaşık bir buçuk dakika önce kaydedildi.

Helikopterin enkazının Pazartesi günü erken saatlerde İran'ın dağlık kuzeybatısında İran'a ait insansız hava araçları tarafından bulunduğu belirtilirken, "bölgenin karmaşık yapısı, sis ve düşük hava sıcaklığı" arama kurtarma ekiplerinin çalışmalarını engellemişti.

Ancak, kazayla ilgili ilk açıklamada herhangi bir suçlama yapılmazken, daha fazla ayrıntıya yer verileceği belirtildi. Ordu, soruşturmanın sürdürülebilmesi için daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu belirtti.

Yaşlanan helikopterler

Düşen yaşlı Bell helikopteri Pazar günü İran'ın Azerbaycan sınırına yaptığı bir geziden dönen Reisi ve beraberindekileri taşıyordu.

Cumhurbaşkanı kazadan önce Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile birlikte bir baraj projesinin açılışını yapmıştı.

İran'a 1979 devriminden bu yana uygulanan ve daha sonra nükleer programı ve "direniş ekseni"ni desteklemesi nedeniyle getirilen dış yaptırımlar, ülkenin uçak parçası ya da yeni uçak temin etmesini zorlaştırıyor.

Reisi Perşembe günü doğduğu şehir olan Meşhed'de toprağa verilirken, başkent de dahil olmak üzere İran'ın bazı büyük şehirlerinde günlerce süren cenaze törenleri yas tutan kalabalıkların katılımıyla sona erdi.

Olayda hayatını kaybedenler arasında bulunan İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan da Perşembe günü başkentin güneyindeki Şehr-i Ray kasabasında toprağa verildi.

İran'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 28 Haziran'da yapılması planlanıyor.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.