Suriye Anayasa Komitesi için Cenevre'de kritik hafta başlıyor

Suriye Anayasa Komitesi için Cenevre'de kritik hafta başlıyor

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Türkiye, Rusya ve İran'dan gelecek olan yetkililerle Suriye Anayasa Komitesi için Cenevre'de bir araya gelecek.

Soçi'de 30 Ocak 2018'de düzenlenen Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nde bir Anayasa Komitesi kurulması kararı alınmasının ardından yaşanan süreçte kritik aşamaya gelindi.

Cenevre'de Suriye mesaisi

Birleşmiş Milletler (BM) Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, bugün ve yarın Astana sürecinin garantör ülkeleri Türkiye, Rusya ve İran, Cuma günü de "küçük grup" olarak adlandırdığı Mısır, Fransa, Almanya, Ürdün, Suudi Arabistan, İngiltere ve ABD temsilcileriyle görüşmeler yapacak.

Türkiye, Rusya ve İran'dan üst düzey diplomatlar Anayasa Komitesi'ne son halini vermek için Mistura ve ekibiyle BM Cenevre Ofisi'nde yoğun mesai harcayacak.

Toplantılarda Türkiye'yi Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki heyet temsil edecek.

Mistura, Cenevre'ye davet ettiği 3 ülkeden diplomatlarla bugün gayri resmi formatta basına kapalı görüşmeler gerçekleştirecek.

BM Özel Temsilcisi, yarın ise Türkiye, Rusya ve İran'dan gelen heyetlerle BM'de resmi görüşmeler yapacak.

Mistura, Cuma günü "küçük grupla" yapacağı ortak istişare toplantılarında da, garantör ülkeler ile Anayasa Komitesi'ne dair yaptığı görüşmeler hakkında bilgilendirme yapacak.

ABD heyetini Cenevre'de, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ve ABD Dışişleri Bakanlığı Suriye Özel Elçisi Joel Rayburn temsil edecek.

MYK listesini sunmuştu

Temmuz ayında Rusya'da yapılan Suriye konulu garantörler toplantısının sonuç bildirisinde Anayasa Komitesi'nin kurulması önemli yer tutmuştu. Bildiride Türkiye, Rusya ve İran'ın, Cenevre'de BM gözetimindeki Anayasa Komitesi çalışmalarının en kısa zamanda başlatılmasını teşvik etmekte anlaştıklarına işaret edilmişti.

Suriye Müzakere Yüksek Kurulu (MYK), Anayasa Komitesi'nde muhalefeti temsil edecek üyeler için Türkiye ile eş güdüm halinde hazırladığı 50 adayın yer aldığı listeyi, 5 Temmuz'da BM Suriye Özel Temsilcisi'ne sunmuştu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.