Suriye Devlet Başkanı Şara ile Irak Başbakanı Sudani görüştü

Suriye Devlet Başkanı Şara ile Irak Başbakanı Sudani görüştü

Suriye Devlet Başkanı Ahmed Şara ile Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani arasında bir görüşme gerçekleştirildi.

Irak ve Suriye devlet haber ajanslarının bildirdiğine göre Suriye Devlet Başkanı Ahmed Şara, Bağdat yönetiminin Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani ile Perşembe günü Katar'da ile bir araya geldi.

Bu görüşme iki lider arasındaki ilk görüşme oldu.

Katar'ın aracılık ettiği görüşmede Katar Emiri Temim bin Hamad Âl Sani de hazır bulundu. Görüşme Şara'nın 17 Mayıs'ta Bağdat'ta yapılması beklenen Arap Zirvesi'ne katılımı öncesinde gerçekleşti.

Görüşmede Sudani, "Suriye'de kapsamlı bir siyasi sürecin başlatılması" ve "sosyal, dini ve ulusal çeşitliliğin korunması" çağrısında bulundu. Sudani ayrıca yeni Suriye hükümetinin "IŞİD'le mücadele konusunda ciddi adımlar atmasının önemini" vurguladı. Bu konularda kaydedilecek ilerlemenin "Bağdat ve Şam arasındaki ilişkilerin gelişmesine yardımcı olabileceğini" savundu.

Her iki liderin de "iki ülkenin egemenliğine saygı gösterilmesi ve her türlü dış müdahalenin reddedilmesi konusunda mutabık kaldığı" belirtildi.

Suriye Devlet Başkanlığı'ndan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, "görüşmede ikili ilişkilerin ele alındığını" ve "tarafların iş birliğini yeniden canlandırma konusundaki isteklerini vurguladığı" kaydedildi.

Açıklamada iki ismin "Suriye ve Irak'ın güvenlik ve istikrarının, bölge genelinde güvenliğin temel taşı olduğunu vurguladığı" belirtilirken, görüşmede "ortak sınır güvenliği konusunun ele alındığı, ortak tehditlerle mücadele amacıyla iki ülkenin ilgili makamları arasında saha ve istihbarat koordinasyonunun artırılması konusunda mutabakata varıldığı" belirtildi.

Ekonomik alanda ise taraflar, "ticari ilişkilerin etkinleştirilmesi, malların ve kişilerin sınır geçişlerinin kolaylaştırılması, karşılıklı yatırımların teşvik edilmesi ve enerji, ulaştırma ve altyapı alanlarında işbirliğine yeni ufuklar açılması gibi konulardaki mekanizmalar üzerinde" görüştü.

Suriye Devlet Başkanlığı'nın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Suriye Devlet Başkanlığı, bu toplantının karşılıklı saygı ve ortak çıkarlar temelinde dengeli ilişkilerin kurulması yönünde önemli bir adım teşkil ettiğini teyit etmektedir. Bu, mevcut zorluklarla mücadele etmek ve bölge halkları için güvenlik ve istikrarı sağlamak amacıyla ortak Arap eylemini güçlendirmeye yönelik yeni bir başlangıcı temsil etmektedir."

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.