Suriye İçişleri: Esed dönemindeki üst düzey askeri isimlerden biri yakalandı
Suriye İçişleri Bakanlığı, Esed yönetimi döneminde Kamışlı Askeri Güvenlik Şubesi'nin başkanlığını yapan eski tümgeneral Ali Salih Diyab'ın gözaltına alındığını açıkladı. Diyab'ın çok sayıda keyfi gözaltı ve hak ihlalinden sorumlu tutulduğu belirtildi.
Suriye İçişleri Bakanlığı, Beşar Esed döneminde Kamışlı Askeri Güvenlik Şubesi Başkanlığı görevini yürüten eski tümgeneral Ali Salih Diyab'ın gözaltına alındığını duyurdu.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Diyab'ın eski rejimin askeri ve güvenlik yapılanmasında öne çıkan isimlerden biri olduğu belirtildi.
"Sistematik ihlallerden sorumlu"
Açıklamada, Diyab'ın 2008-2018 yılları arasında Kamışlı'daki Askeri Güvenlik Şubesi'ni yönettiği, görev süresi boyunca sistematik hak ihlalleri ve suçlarla ilişkilendirildiği ifade edildi.
İçişleri Bakanlığı, Diyab'ın eski rejimin üst düzey güvenlik yetkilileriyle yakın ilişki içerisinde olduğunu kaydetti.
Filistin Şubesi ve Seydnaya iddiası
Bakanlık açıklamasına göre yürütülen soruşturmalar, Diyab'ın Haseke ili ile Kamışlı kentinde çok sayıda gencin gözaltına alınması ve daha sonra Filistin Şubesi ile Seydnaya Askeri Cezaevi'ne sevk edilmesinden sorumlu olduğunu ortaya koydu.
Açıklamada, operasyonun vatandaşların güvenliğini hedef alan suçlara karışan eski rejim mensuplarının adalet önüne çıkarılması amacıyla sürdürülen çalışmalar kapsamında gerçekleştirildiği belirtildi.
Eski rejim mensuplarına operasyonlar sürüyor
Suriye İçişleri Bakanlığı, Haziran ayında eski rejimde görev yapan ve savaş suçları ile ağır insan hakları ihlalleriyle suçlanan onlarca askeri ve güvenlik yetkilisinin yer aldığı bir liste yayımlamıştı.
30 Haziran'da ise Halep'te eski rejim mensubu olduğu belirtilen Yasir Bilal Ebu Mahmud gözaltına alınmıştı. Bakanlık, Ebu Mahmud'un beş yıl boyunca Halep'teki Eşrefiye kontrol noktasından sorumlu olduğunu ve çok sayıda keyfi gözaltı gerçekleştirdiğini açıklamıştı.
İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Nureddin el Baba, Haziran ayında yaptığı açıklamada, Terörle Mücadele Dairesi'nin eski rejime mensup 5 bin 989 kişiyi gözaltında tuttuğunu, bunların farklı askeri rütbelerden kişiler olduğunu bildirmişti.
Kaynak: Mepa News
