Suriye: İsrail ile 1974 anlaşmasına dönmeye hazırız
Suriye yönetimi, İsrail ile 1974'teki sınır anlaşması konusunda ABD ile iş birliğine hazır oldukları mesajını verdi.
Suriye yönetiminden bugün yapılan açıklamada, "İsrail ile 1974 yılında imzalanan ve iki ülke güçlerini ayırarak BM gözetiminde bir tampon bölge oluşturan ayrışma anlaşmasının yeniden uygulanması için ABD ile iş birliği yapmaya hazır olunduğu" bildirildi.
Suriye Dışişleri Bakanı Esad Şeybani, ABD'li mevkidaşı Marco Rubio ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Suriye'nin 1974 tarihli ayrışma anlaşmasına geri dönmek için ABD ile iş birliği yapma arzusunu" dile getirdi.
İkilinin görüşmesinde başta ABD yaptırımları, kimyasal silah konusu, İran müdahalesi, IŞİD ile mücadele, İsrail'in ihlalleri ve ikili diplomatik ilişkiler olmak üzere birçok konu ele alındı.
Taraflar, kimyasal silahlar konusunda her iki ülkenin de katılımıyla özel bir komite kurulması için iş birliği ilan etti.
İki taraf ayrıca İsrail'in Suriye'nin güneyine saldırılarını da ele aldı. Şeybani "Suriye'nin 1974 anlaşmasına geri dönmek için ABD ile iş birliği yapma arzusunu" dile getirirken, Rubio "bölgenin tanık olabileceği en kötü şeyin Suriye'nin bölünmesi ya da iç savaşa geri dönmesi olduğunu" vurguladı.
Görüşmenin sonunda Rubio, ABD'nin Şam'daki büyükelçiliğini yeniden açma arzusunu dile getirdi ve Şeybani'ye mümkün olan en kısa sürede Washington'u ziyaret etmesi için resmi davette bulundu.
ABD, Suriye ile İsrail arasında bir güvenlik anlaşması için ön görüşmeler yapıyor
New York Times'a konuşan ABD'nin Türkiye Büyükelçisi ve Suriye temsilcisi Thomas Barrack, bu hafta, "Suriye ve İsrail'in sınır çatışmalarını sona erdirmek için ABD ara buluculuğunda anlamlı görüşmeler yürüttüğünü" doğrulamıştı.
Suriye ve İsrail 1948'den bu yana teknik olarak halen savaş halinde.
İsrail, 1967 Savaşı sırasında Golan Tepeleri'nin yaklaşık üçte ikisini işgal etmiş ve 1981 yılında bölgeyi ilhak etmişti.
1973 yılındaki savaştan bir yıl sonra, iki taraf bir ayrılma hattı üzerinde anlaşmaya vardı. Bu anlaşmanın bir parçası olarak, İsrail işgali altındaki toprakların doğusunda, iki tarafı ayıran 80 kilometre uzunluğunda ve Birleşmiş Milletler denetiminde bir tampon bölge oluşturuldu.
Kaynak: Mepa News