Suriye ve Türkiye orduları Fırat Nehri üzerine yüzer köprü inşa ediyor
Suriye Savunma Bakanlığı, Türkiye ile iş birliği içinde Deyrizor'da Fırat Nehri üzerine 280 metre uzunluğunda yüzer askeri köprü inşasına başlandığını duyurdu. Köprünün birkaç gün içinde hizmete alınması hedefleniyor.
Suriye Savunma Bakanlığı, Türkiye ile iş birliği içerisinde Deyrizor'da Fırat Nehri üzerine yüzer askeri köprü inşasına başlandığını duyurdu. Projenin, nehrin iki yakası arasındaki ulaşımı kolaylaştırması ve sivillerin güvenli geçişini sağlaması hedefleniyor.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, köprü inşasının Deyrizor Valiliği ile yürütülen ikinci bir köprü projesiyle eş zamanlı olarak sürdüğü belirtildi.
Suriye Savunma Bakanı Murhaf Ebu Kasra da sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, projeye sağladığı destek dolayısıyla Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'e teşekkür etti.
Ebu Kasra, ordunun yalnızca savaş alanlarında değil, ülkenin yeniden inşasında da görev üstlendiğini belirterek, köprünün Deyrizor halkının günlük yaşamını kolaylaştırmayı amaçladığını ifade etti.
70 ton taşıma kapasitesine sahip
Yerel kaynaklara göre, "Siyasiyye Geçidi" yakınlarında inşa edilen yüzer köprü yaklaşık 280 metre uzunluğunda ve 70 ton taşıma kapasitesine sahip.
Deyrizor Valiliği İskân ve Hizmetler Dairesi yetkilisi Yahya el Ali, Fırat'taki su seviyesinin uygun hale gelmesinin ardından çalışmalara başlandığını belirterek, köprünün birkaç gün içerisinde tamamlanmasının ve hemen ardından trafiğe açılmasının planlandığını söyledi.
Feribotların yerine güvenli ulaşım hedefleniyor
Proje ile Fırat'ın iki yakası arasında ulaşım için kullanılan feribotlara alternatif güvenli bir kara bağlantısı oluşturulması amaçlanıyor.
Bölgede feribot geçişleri nedeniyle son yıllarda çok sayıda boğulma vakası yaşanırken, son olarak Deyrizor'un batısındaki Ayaş geçidinde bir kişinin aracıyla birlikte nehre düşerek hayatını kaybettiği bildirilmişti.
Öte yandan Suriye Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, kalıcı çözüm olarak planlanan Siyasiyye Köprüsü rehabilitasyon çalışmalarının başladığını, projenin yaklaşık 12 ay sürmesinin beklendiğini açıkladı. Bu süreçte yüzer askeri köprü ile geçici toprak köprünün, Deyrizor'da ulaşımın devamlılığını sağlayacak başlıca geçiş noktaları olması bekleniyor.
Kaynak: Mepa News
