Suriye yönetimi SDG'nin özerklik talebini reddetti

Suriye yönetimi SDG'nin özerklik talebini reddetti

Suriye yönetiminden yapılan açıklamada, SDG'nin "federalizm" ve "özerk yönetim" taleplerinin reddedildiği belirtildi.

Suriye yönetiminden yapılan açıklamada, YPG öncülüğündeki grupların özerkliğe yönelik taleplerinin kabul edilemez olduğu ifade edildi.

Suriye Devlet Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "federalizm veya özerklik adı altında bölünme veya ayrılıkçı kantonlar oluşturma girişimlerini açıkça reddediyoruz. Suriye topraklarının ve halkının birliği kırmızı çizgidir" ifadelerine yer verildi.

Ana omurgasını PKK'nın Suriye kolu YPG'nin oluşturduğu SDG öncülüğündeki gruplar Cumartesi günü Suriye'nin Kamışlı kentinde düzenlenen bir konferansta, "Suriye'deki Kürt azınlık için ortak bir siyasi vizyon üzerinde anlaştıklarını" açıklamıştı.

ABD'li yetkililerin de katıldığı konferansın sonunda yayınlanan bildiride, "Esed'in devrilmesinden sonra Suriye'nin gelecekteki anayasasında Kürtlerin ulusal haklarına saygı gösterilmesinin güvence altına alınması" talep edildi. Bildiride "Suriye'deki Kürt sorununa adil bir çözüm için kolektif iradeyi ve projesini ifade eden ortak bir Kürt siyasi vizyonu oluşturuldu" denildi ve Suriye'nin "demokratik ve ademi merkeziyetçi olması gerektiği" ifade edildi.

Suriye Devlet Başkanlığı açıklamasında ise, "SDG liderlerinin federal bir çözümü savunan son açıklamalarının, geçtiğimiz süreçte varılan anlaşmaya açıkça aykırı olduğu" belirtildi.

Açıklamada "federalizm veya özerklik adı altında, kapsamlı bir ulusal mutabakat olmaksızın bölücü bir realiteyi dayatma veya ayrı kantonlar oluşturma girişimlerini açıkça reddediyoruz" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca "bazı bölgelerde demografik değişime yönelik tehlikeli eğilimleri gösteren uygulamalardan derin endişe duyulduğu" belirtilerek, "bu uygulamaların Suriye'nin sosyal dokusunu tehdit ettiği ve kapsamlı bir ulusal çözüm şansını zayıflattığı" kaydedildi.

Devlet Başkanlığı'nın açıklaması şu ifadelerle son buldu:

"Kürt kardeşlerimizin haklarının, tüm Suriye halkının bileşenleri gibi, tek Suriye devleti çerçevesinde, tam vatandaşlık ve kanun önünde eşitlik temelinde, herhangi bir dış müdahale veya yabancı vesayetine gerek olmaksızın güvence altına alındığını teyit ediyoruz.

Anlaşmanın taraflarını, başta SDG olmak üzere, imzalanan anlaşmaya samimi bir şekilde bağlı kalmaya ve dar veya dış hesapların ötesinde ulusal çıkarları ön planda tutmaya çağırıyoruz.

Son olarak, Suriye'deki çözümün ancak Suriye'ye ait, ulusal ve kapsamlı, halkın iradesine dayalı, ülkenin birliğini ve egemenliğini koruyan ve her türlü dış vesayet veya hegemonyayı reddeden bir çözüm olacağı yönündeki kararlı tutumumuzu yineliyoruz."

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum