"Suriye'de 2023 yılının ilk yarısında 501 sivil hayatını kaybetti"

"Suriye'de 2023 yılının ilk yarısında 501 sivil hayatını kaybetti"

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), bu yıl Suriye'de 500'ü aşkın sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), bu yıl Suriye'de yaşanan sivil kaybına ilişkin rakamları açıkladı.

SNHR'nin 29 sayfalık rapora göre, 2023 yılının ilk yarısında ölen sivil sayısının 501 olduğunu belirtilirken, haziran ayında 15'i çocuk, 19'u kadın olmak üzere 118 sivilin hayatını kaybettiği belirtildi.

Raporda ayrıca, Suriye'de bu yıl hayatını kaybeden 501 sivilden "62'sinin Esed rejimi, 20'sinin YPG, 9'unun Suriyeli muhalifler, 7'sinin Tahrir el Şam Heyeti (HTŞ), 5'inin Rus güçler, 3'ünün ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon, 1'inin IŞİD, 10'unun Türk sınır birlikleri, 7 Ürdün güçleri ve 1'inin de Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından öldürüldüğü" ifadesi yer aldı.

Kaynağı belirlenemeyen patlamalar, mayınlar ve ateşli silahlar sebebiyle 211 sivilin öldüğü ifade edilen raporda, kimliği tespit edilemeyen taraflarca 102 sivilin öldüğü kaydedildi. Raporda ayrıca 63 sivilin de boğularak öldüğü belirtildi.

Suriye'deki çatışmalarda yer alan muhtelif tarafların sivil ölümlerinden suçlu olduğu kaydedilen raporda, Esed rejimi ve bağlantılı milis güçlerin yargısız infazları sistematik hale getirdiği bilgisine yer verildi.

Raporda son olarak Esed rejimine gelişigüzel bir şekilde sivil yerleşim birimlerine yönelik bombardımanlarını durdurması çağrısı yapıldı.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.