"Suriye'de 30 bini çocuk 55 bin kişi YPG'nin esir kamplarında tutuluyor"

"Suriye'de 30 bini çocuk 55 bin kişi YPG'nin esir kamplarında tutuluyor"

Yayınlanan son raporlara göre IŞİD mensuplarının aileleri oldukları iddiasıyla YPG'nin esir kamplarında tutulanların toplam sayısı 55 bine ulaşıyor.

ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon'un desteğiyle YPG yaklaşık 5 yıl önce IŞİD kontrolündeki tüm bölgeleri ele geçirdi.

Bunun ardından bölgedeki birçok sivil, IŞİD üyelerinin eşleri ve çocukları oldukları iddiasıyla YPG tarafından esir kamplarında toplandı.

Son raporlara göre Suriye'deki kamplarda tutulanların sayısı 30 bini çocuk 55 bin kişiye ulaşmış durumda.

Middle East Eye'ın haberine göre Cenevre'de BM İnsan Hakları Konseyi'ne bir rapor sunan Uluslararası Suriye Arap Cumhuriyeti Araştırma Komisyonu Başkanı Paulo Pinheiro, kamplarda mahsur kalan çocukların durumunu vurguladı.

Pinheiro şunları söyledi:

"Dünya ne kadar unutmak istese de, Suriye'nin kuzeydoğusunda, Bağuz'un düşmesinden beş yıl sonra, yaklaşık 30 bin çocuk zalim ve insanlık dışı muameleye varan koşullarda hukuka aykırı olarak alıkonulmaya devam ediyor. Tekrar edeyim: 30 bin çocuk beş yıldır tutuklu. Tüm devletlere çağrımızdır: Çocukları serbest bırakın."

BM raporlarına göre birçok ülke kamplardaki vatandaşlarını geri almak için yeterli çaba göstermiyor. Yayınlanan raporda bu ülkelerden bazılarının Mısır, Lübnan, Fas, Tunus, Cezayir, Bahreyn, İran, Türkiye, Çin, Hindistan, Pakistan, Çekya, Estonya, Polonya, Portekiz, Romanya ve Sırbistan olduğu ifade edildi.

Kamplardan geri dönüşleri takip eden Rights and Security International'da göç ve vatandaşlık konusunda ekip lideri olan Sabah Hussain, uluslararası toplumun acilen harekete geçmesinin artık bir zorunluluk olduğunu ifade etti.

Hussain şu ifadeleri kullandı:

"Kamplarda alıkonulanların ülkelerine geri gönderilmesi için derhal ve ortak bir şekilde harekete geçilmemesi, insan haklarını destekleme ve toplumun en savunmasız üyelerini koruma konusundaki ortak sorumluluğumuza ihanettir. Bu insanların unutulmasına izin veremeyiz."

Save the Children adlı sivil toplum kuruluşu Cuma günü yaptığı açıklamada bu yıl kamplardan geri dönenlerin sayısının geçen yılın aynı dönemine göre neredeyse yarı yarıya azaldığını belirtti.

Tutuklular için kampanya yürüten aileler ve destek grupları da daha önce kendi vatandaşlarından bazılarını evlerine getiren ülkelerin artık bu konuda istekli görünmemesinden duydukları hayal kırıklığını dile getirdi.

"Suriye ve Irak'ta Mahsur Kalan ve Alıkonulan Faslı Aileler Ulusal Koordinasyonu" isimli kuruluşun sekreteri Maryem Zabroune şu açıklamalarda bulundu:

"Kampanyaya başladığımızda, çocukları geri alan ülkeler olduğunu duyduğumuzda umutlandık. Ancak aradan altı yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen Fas, diğer ülkelerle birlikte, vatandaşlarını geri almak için herhangi bir çalışma yapmadı. Amerika'nın geri çekileceği için tüm ülkelerden vatandaşlarını geri almalarını istediğini okuduğumuzda hayal kırıklığımız arttı. Bu bizi daha da korkutuyor çünkü çocuklarımızın kaderi, milislerin elinde bilinmez bir durumda olacak."

Bölgedeki kamplarda tutulan kadın ve çocukların oldukça zor koşullar altında yaşadıkları biliniyor.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
8 Yorum