Suriye'de ABD askerinin yerini paralı askerler mi alıyor?

Suriye'de ABD askerinin yerini paralı askerler mi alıyor?

ABD'li özel askeri şirket Blackwater'ın kurucusu Erik Prince’in Suriye'den çekilecek ABD askerlerinin yerini alabileceklerini açıklamasının ardından bu konu yeniden manşetlerde yerini aldı.

ABD'li özel askeri şirket Blackwater'ın kurucusu Erik Prince’in Fox Business’a verdiği demeç, ABD Başkanı Donald Trump tarafından Aralık ayında ABD askerlerinin Suriye'den çekilmesiyle ilgili sürpriz açıklamasının ardından geldi.

2011 yılında ismini Blackwater olarak değiştiren şirket, Virginia merkezli bir akademik firma olarak faaliyet göstermeye başladı. Şirket çalışanlarının kalabalık bir alanda sivillere ateş açmasının ardından şirket itibarsızlaşmış ve Irak'ta faaliyet göstermekten men edilmişti. Bununla birlikte Prince, ABD birliklerinin geri çekilmesinin ardından Suriye’deki ABD destekçilerini korumayı teklif ederek, şirketin güçlü bir şekilde faaliyetlerine yeniden dönmesini umuyor.

Prince, bu hafta Fox Business aracılığıyla yaptığı açıklamada, ABD'nin müttefiklerini terk etmesinin yanlış olacağını belirterek "sözleşmeli askerlere görev verilmemesi halinde ABD'nin müttefiklerinin (YPG) İranlı ve Suriyeli güçler tarafından mahvedileceğini" dile getirdi.

Blackwater'dan Trump yönetimine 'savaşı özelleştirme' teklifi

Haaretz gazetesi, dün, ABD Eğitim Bakanı Betsy Devos’un kardeşi olan Prince’in Afganistan’daki savaşa sözleşmeli askerlerin gönderilmesi için Trump yönetimine baskı yapmaya çalıştığını yazdı. Prince’in Mayıs 2017'de The Wall Street Journal'da yayımlanan bir makalesinde, Afganistan'da bulunan birliklerin özel askeri savaşçılar ile değiştirilmesini ve doğrudan devlet başkanına rapor verecek bir vekilin gözetimi altına çalışmasını teklif etmişti.

Blackwater, ateşli silahlarla ilgili bir dergi olan Recoil dergisinin son sayısında “Geliyoruz” ifadesini kullandığı tam sayfa bir açıklama yayınladı. Birçok gözlemci, söz konusu açıklamanın, ABD Savunma Bakanı Jim Mattis’in istifasının ve Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford'un yerine başka bir ismin getirilmesine yönelik kararlaştırılan adımın ardından geldiğine dikkat çekti. İki askeri yetkili, daha önce Afganistan'daki savaşı özelleştirme fikrine karşı olduklarını belirtmişlerdi.

Şirketin paralı askerleri Bağdat'taki kalabalık bir alanda sivillere ateş açmıştı

Blackwater, daha önce başka nedenlerle de manşetlerde yer almıştı. Blackwater'daki eski bir güvenlik görevlisi, geçtiğimiz ay, 2007'de Bağdat’ta kalabalık bir alanda sivillere yönelik ateş açtığından dolayı birinci dereceden bir cinayetten mahkum edilmiş ve bu olay uluslararası bir kınama dalgasına yol açmıştı. Ayrıca Kolombiya Bölge Savcılığı tarafından yapılan açıklamada, Nicholas Slatten’in Blackwater askerlerinin 16 Eylül 2007'de Irak’ın başkenti Bağdat’taki Nisur Meydanı’nda Iraklı sivillerin üzerine ateş açmasının ardından hayatını kaybeden 14 sivilden biri olan Ahmed Haysem Ahmed’i öldürmek suçundan mahkum edildiği kaydedilmişti. Bu olayın ardından Irak, 2009’da Blackwater’ın ülkede faaliyet göstermesini yasakladı. Ayrıca bu olay, ABD’nin savaş bölgelerinde faaliyet gösteren paralı askerlerinin rolü konusunda tartışmalara yol açtı.

ABD askeri güçlerini özelleştirmeye yönelik ilk girişim, Savunma Bakanı Donald H. Rumsfeld'den geldi. The Guardian gazetesi 2004 yılında yayınladığı bir raporda, ABD Ordusu Sekreteri Thomas White’ın 2002 yılında yayınladığı bir belgede, ordudaki asker sayısının azaldığı bir zamanda ordu bütçesinin yaklaşık üçte birinin özel savaşçılara ayrıldığına işaret ettiğini belirtmişti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.