Suriye'de anayasa görüşmeleri çıkmaza girdi

Suriye'de anayasa görüşmeleri çıkmaza girdi

Birleşmiş Milletler'in aracılık ettiği yeni anayasa görüşmelerinin tıkandığı bildirildi.

Suriye'de çatışmalar sürerken, diplomatik alanda ise Birleşmiş Milletler'in aracılık ettiği görüşmelerde ilerleme sağlanamıyor.

BM'nin ara buluculuğundaki anayasa görüşmelerinin çıkmaza girdiği ifade edildi.

Uzun süredir aralıklarla devam eden ancak herhangi bir mesafe kat edilemeyen görüşmeler son olarak Haziran ayında, Rusya ve Esed rejiminin itirazları sonucunda tamamen durmuştu. Rejim tarafı görüşmelerin Cenevre'de devam etmesine karşı çıkmıştı.

BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, son günlerde BM Genel Sekreteri Antonio Gutteres ve ABD Dışişleri Bakanlığı temsilcileriyle bu konuda görüşmeler gerçekleştirdi.

Suriyeli muhalif temsilcilerin yanı sıra rejimle de görüşen Pedersen, bu amaçla başkent Şam'ı ziyaret etti ve rejimin Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad ile bir araya geldi. Pedersen buradan da Ürdün'e geçti ve Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es Safadi ile temaslarda bulundu.

Ancak tüm bu görüşmelerden herhangi bir sonuç alınamadı.

Görüşmelerin ilerlememesinde Esed rejiminin ana aktör olduğu ve Cenevre'deki görüşmelere katılmak istemediği ifade ediliyor.

Halihazırda Suriye'de siyasi sürecin ilerlemesi için iki ana diplomatik girişim sürdürülüyor. Bunlardan ilki BM öncülüğündeki Cenevre süreciyken, diğeri ise Rusya-Türkiye-İran üçlüsü öncülüğündeki Astana süreci. Ancak her iki süreçte de ciddi bir siyasi ilerleme sağlanabilmiş değil.

Görüşmelerin henüz çatışmaları sona erdirecek bir siyasi olgunluğa erişmemiş olması dikkat çekerken, kriz ise henüz sona ermekten oldukça uzak görünüyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.