"Suriye'de artan ihlaller Astana sürecini akamete uğratabilir"

"Suriye'de artan ihlaller Astana sürecini akamete uğratabilir"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Suriye'de rejimin anlaşmaya uymamasının ateşkes görüşmelerini akamete uğratacağını söyledi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Suriye'de rejim güçleri, Hizbullah ve Şii grupların ateşkes anlaşmasının ardından artan ihlalleri durdurulamazsa Astana sürecinin akamete uğrayabileceğini belirtti.

Çavuşoğlu, AA Editör Masası toplantısında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunup soruları yanıtladı

'Suriye'de artan ihlaller Astana sürecini akamete uğratabilir'

Suriye'de rejim güçlerinin ateşkes ihlallerine ilişkin olarak Çavuşoğlu, "Artan ihlalleri durduramazsak Astana süreci akamate uğrayabilir. Ateşkes anlaşmasından sonra ihlalleri görüyoruz. Bu ihlalleri kimin yaptığına baktığımız zaman Hizbullah, özellikle Şii gruplar ve rejim yapıyor." dedi.

İran'ın da Suriye'de garantörlüğünün gereğini yapması gerektiğine dikkati çeken Bakan Çavuşoğlu, "Şii milisler ve rejim üzerinde ağırlığını koyması lazım" diye konuştu.

'PYD'nin Astana'daki müzakerelerde olmaması gerektiğini Rusya ile konuştuk'

Çavuşoğlu, "Biz gidip Kandil'de PKK'yı niye vuruyoruz? Şimdi Sincar'da, oradan geliyor diye. Suriye'den de geldiği zaman o teröristleri gidip bizim etkisiz hale getirmek en asli görevimizdir." ifadesini kullandı.

PYD'nin Astana'da yapılması planlanan müzakerelerde olmaması gerektiğini Rusya ile konuştuklarını belirten Çavuşoğlu, Rusya'nın da bunu anladığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "ABD bizim için çok önemli bir müttefik. Her alanda işbirliğimiz var. Ama bir gerçek var şu anda; güven bunalımı." dedi.

Çavuşoğlu, "PYD/YPG'li unsurların Münbiç'te olduğunu biliyoruz. Dün akşam Sayın Cumhurbaşkanımızın da (Obama'ya) söylediği gibi. Obama, bu unsurların Fırat'ın doğusuna gitmesi gerektiği konusunda bizimle hemfikir olduğunu söyledi." diye konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.