Suriye'de bİr haftada bir çok İran ve Hizbullah rütbelisi öldürüldü

Suriye'de bİr haftada bir çok İran ve Hizbullah rütbelisi öldürüldü

Son bir hafta içinde Suriye'de muhalifler tarafından başta İranlı subaylar olmak üzere bir çok İran ve Hizbullah komutanı öldürüldüğü rapor edildi.

Suriye'deki çatışmalarda 2013'ten bu yana öldürülen İran Devrim Muhafızlarına mensup generallerin sayısı en az 15 olduğu rapor edildi. Son bir haftada en az üç generalin daha öldüğü belirtiliyor.

Al-Souria sitesinin İran kaynaklarına dayandırarak yayınladığı habere göre, emekli General Zekir Haydari pazartesi günü Halep'te hayatını kaybetti. Doğu Azerbaycan ili Aşura güçlerinin eski komutanı Haydari, emekliye ayrılmasının ardından Esad güçlerine 'danışmanlık' görevini yapmak üzere Suriye'ye kendi isteğiyle gittiği ileri sürülmüştü.

Haberde, İran Devrim Muhafızları Komutanı Muhammed Ali Hüseyni'nin de aynı gün hayatını kaybettiği belirtildi. İran Devrim Muhafızları'nın Hüseyni'nin ölümüyle ilgili yayınladığı bildiride, Suriye'deki komando tugayına komutanlık yapan Hüseyni'nin Suriye'de görevinin bitmesinin ardından ülkesine geri dönerken kalp krizi geçirerek öldüğü iddia edildi.  Bazı kaynaklar ise Hüseyni'nin çatışmalarda öldüğünü ileri sürüyor.

İran Devrim Muhafızlarına yakın olan Telegram kanalı ise Halep'te bulunan El Neyrap havaalanı yakınında çıkan çatışmada general Muhammed Rafii ile yanındaki 2 üst subayın de muhalifler tarafından öldürüldüğünü kaydetti.

Geçtiğimiz günlerde Muhalif kaynaklar tarafından da bir çok İran'lı komutanın ve Hizbullah komutanının öldürüldüğü rapor edilmişti. İran'ın, sahada bulunan askerlerinin morallerinin bozulmasının önune geçmek için ölüm nedenlerini farklı gösterdiği veya ölümleri gizlediği düşünülüyor.

Muhalif kaynakların  öldürüldüğün rapor ettiği Hizbullah ve İran komutanları

İranlı Tuğgeneral Muhammed Ali Hüseyni

İranlı General Muhammed Hüseyin Rafi

İranlı General Zakir Haydari

İranlı Albay El Hay Kenan

İranlı saha komutanı  Muhammed Keyani

İranlı Emekli General Gulam Reda Samabi

Hizbullah komutanı Muhammed Ali Hazima

Hizbullah komutanı Hüseyin Adnan

Hizbullah komutanı Hasan Hüseyin Jomani

Hizbullah komutanı Ali Hüseyin Altawil

Hizbullah komutanı Yusuf Muhammed Nasrallah

Hizbullah komutanı Melhem Ali Nun Alram

Hizbullah komutanı Hasan Ali Abdullah

 

Listede olan isimlerin bazıları İran ve Rejim kaynaklarıya uyuşuyor. Muhalif kaynaklar ayrıca en az 2 Rejim generalinin de öldürüldüğünü bildirdi.

Öldüğü rapor edilen rütbelilerin istatistiklerine bakıldığında Rejim'den ziyade müttefiklerinin sahada  komutayı elinde tuttuğu tahmin ediliyor.

Kaynak: Dünya Bülteni, Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.