Suriye'de İsrail uçağının düşürülmesi sonrası gerginlik artıyor

Suriye'de İsrail uçağının düşürülmesi sonrası gerginlik artıyor

Suriye'nin güneyinde düşürülen uçağının ardından İsrail, ülkede rejime ve İran'a ait hedefleri vurmaya başladı.

Suriye’nin güneyinde İran destekli milislerin varlığından rahatsız olan Tel Aviv ile Tahran arasındaki tansiyon çatışmaya dönüştü. İran’a ait bir İHA’nın işgal altındaki Golan Tepeleri’nin etrafında gerçekleştirdiği uçuş üzerine harekete geçen İsrail jetleri, Esad rejimini vurdu. Saldırıya karşılık veren rejim güçleri, hava savunma sistemi aracılığıyla, Tel Aviv’in savaş uçağını düşürdü. Başkent Şam ve çevresini bombalayarak yanıt veren İsrail ordusu, “Tahran yönetimi ateşle oynuyor” açıklaması yaptı.

Palmira yakınlarındaki T4 Üssü’nden havalanan bir İran İHA’sının hava sahasının ihlal ettiği gerekçesiyle düğmeye basan Tel Aviv yönetimi, buna karşılık Suriye’de Tahran’a ait hedeflere hava saldırısı düzenlendi. 

HAVA SAHASI KAPATILDI

T4 Üssü yakınlarına bomba yağdıran İsrail ordusuna bağlı F-16’lar, dönüş yolunda Esad’ın S-300 hava savunma sisteminin hedefi oldu. Ordu sözcüsü Yarbay Jonathan Conricus, F-16’lardan birinin düştüğünü ve pilotların uçaktan atlayarak İsrail topraklarına indiği duyurdu. Pilotlardan birinin ağır yaralı olduğu belirtilirken, sınır bölgelerinde acil durum ilan edildi. Rejimin ateşlediği katyuşa füzeleri nedeniyle İsrail’in kuzeyinde uyarı sirenleri çalıştırılırken, Tel Aviv yönetimi hava sahasını 15 dakikalığına tüm uçuşlara kapattı. 

SENARYOLAR HAZIR

Esed’in saldırısına karşılık vermek üzere harekete geçen Tel Aviv yönetimi, Şam’ın Kisve bölgesindeki İran destekli milislere ve Dureyc’de Cumhuriyet Muhafızları’na bağlı 104’ncü Tugay’a hava saldırıları düzenledi. Reuters haber ajansı, İsrail’in Şam yakınlarında rejime ait 3 hava savunma sistemi ile İran’a bağlı 4 askeri üs de dahil 12 hedefi hedef aldığını bildirdi. Bölgedeki gerilim üzerine İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu kurmaylarıyla acil güvenlik toplantısı düzenlerken, ordu sözcülüğünden yapılan açıklamada İran’ın İHA’sını İsrail hava sahasına yönlendirerek ‘ateşle oynadığı’ ve ‘büyük bedel ödeyeceği’ ifade edildi. “İsrail ordusu, tüm senaryolara hazırdır” denilen açıklamada, Tel Aviv’in saldıran herkese ağır bir bedel ödetmeye istekli olduğu fakat gerilimi artırmak istemediği vurgulandı.

ABD’DEN KATAR’DA KIRMIZI ALARM

İran ile İsrail’in Suriye’de karşı karşıya gelmesinin ardından Pentagon, Körfez’deki üslerinde savaş hazırlıklarına başladı. El Arabiya, ABD’nin Ortadoğu’da yer alan en büyük askeri merkezi olan Katar’daki Udeyd Hava Üssü’nde ‘Körfez savaşından bu yana ilk kez yüksek seviyeli alarm’ verildiğini bildirdi. El Arabiya’ya bilgi veren kaynaklar, kararın Suriye’de İsrail F16’sının düşürülmesinin ardından alındığını kaydetti.

Suriye’de bulunan İran’a ait üsleri hedef alan İsrail F-16’sı, dönüş yolunda vuruldu. Jetin parçaları işgal altındaki Golan Tepeleri’ne düşerken, vurulma anında kendilerini fırlatan pilotlar yaralı halde İsrail topraklarına ulaştı.

RUSYA’DAN TARAFLARA İTİDAL ÇAĞRISI

Suriye’de Tahran ile birlikte Esad’ın müttefiki konumunda olan ve bir süredir İsrail’le de ilişkilerini geliştiren Moskova yönetimi, tarafları sakin bir şekilde hareket etmeye davet etti. Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in saldırıları nedeniyle Suriye’deki Rus askerlerine yönelik oluşan tehditlerin kabul edilemez olduğu bildirdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, tırmanan gerginlik nedeniyle ciddi kaygı duyulduğunu belirterek, tüm taraflara itidal çağrısı yapıldı. Açıklamada ayrıca, “Suriye’ye yapılan saldırılar nedeniyle ciddi kaygı duyuyoruz. Özellikle Suriye’deki gerginliği azaltma bölgeleri ve civar bölgelerde artan gerginlik endişe verici” ifadeleri kullanıldı.

TAHRAN: TEL AVİV SAÇMALIYOR

İsrail’in Suriye’den topraklarına girmeye çalışan ‘İran’a ait bir insansız hava aracını (İHA) düşürdüğü’ ifadesine Tahran yönetimi sert tepki gösterdi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi tarafından yapılan yazılı açıklamada “İran’a ait bir insansız hava aracının uçuşu ve İran’ın İsrail savaş uçağını düşürdüğü iddiaları saçma, çünkü İran’ın Suriye’deki varlığı esasen istişare amaçlı olup ayrıca bu ülkedeki yönetimin isteği üzerinedir” ifadeleri kullanıldı. Kasımi ayrıca, bölgede kimsenin Suriye’nin egemenliğini ihlal etme hakkına sahip olmadığını savundu.


Kaynak: Star

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.