"Suriye'de suikast ile öldürülen Hurras ed Din lideri üst düzey bir El Kaide mensubuydu"

"Suriye'de suikast ile öldürülen Hurras ed Din lideri üst düzey bir El Kaide mensubuydu"

Geçtiğimiz gün Suriye'de bombalı suikast ile öldürülen Hurras ed Din liderinin üst düzey bir El Kaide mensubu olduğu ifade edildi.

Geçtiğimiz gün Suriye'de aracının altına yerleştirilen el yapımı patlayıcının infilak ettirilmesi sonucu öldürülen Hurras ed Din askeri yöneticisinin üst düzey bir El Kaide mensubu olduğu ifade edildi.

ABD'li araştırma kuruluşu Long War Journal'e göre, 22 Ağustos'ta öldürülen Ebu Hallad el Mühendis, El Kaide içerisinde önemli figürlerden biriydi.

Long War Journal, El Mühendis künyesiyle ölümü açıklanan ismin, El Kaide'nin üst düzey isimlerinden Sari Şihab olduğunu öne sürdü.

Ebu Sefer ve Suheyb isimleriyle de bilinen Sari Şihab, Irak El Kaidesi'nin kurucusu Ebu Musab ez Zerkavi'ye yakın isimlerden biriydi. Şihab da Ürdün'ün Zerka şehrindendi.

Şihab, 2015 yılında El Kaide ile İran arasında yapılan esir takası sonucu serbest bırakılmıştı. Arap Yarımadası El Kaidesi'nin Yemen'de 2015 yılında kaçırdığı İranlı diplomat karşılığında El Kaide'nin önde gelen isimlerinden Seyful Adl, Ebu Muhammed el Mısri, Ebul Hayr el Mısri, Halid el Aruri ve Sari Şihab serbest kalmıştı.

Serbest kalmasından bir süre sonra Şihab'ın Suriye'ye gittiği tahmin ediliyordu.

İran tarafından serbest bırakılan beş kişiden Ebul Hayr el Mısri de Suriye'de 2017 yılının Şubat ayında ABD hava saldırısında öldürülmüştü. El Kaide'nin üst düzey isimlerinden olan Mısri, Suriye'de Tahrir el Şam Heyeti (HTŞ) ile diğer cihat yanlısı gruplar arasında uzlaşı konusunda önemli bir figürdü.

Şihab'a yönelik bombalı saldırının da, sahada gruplar arasındaki üst düzey isimlere yönelik suikast stratejisinin bir parçası olduğu tahmin ediliyor.

Suikasti üstlenen olmazken, muhalif kaynaklar İdlib kent merkezi ve kırsalında üst düzey isimlere yönelik bombalı suikastlerin IŞİD ve Esed rejimine bağlı hücreler tarafından düzenlendiğini öne sürüyor.

Ne olmuştu?

Suriye'de El Kaide'ye yakınlığıyla bilinen Hurras ed Din grubu yöneticisine 22 Ağustos'ta bombalı suikast gerçekleştirilmişti.

Suriye'de rejim karşıtı muhalif oluşumlardan 'Tanzim Hurras ed Din' (Dinin Muhafızları Grubu) askeri yöneticilerinden olduğu belirtilen Ebu Hallad el Mühendis aracının altına daha önceden yerleştirilmiş el yapımı patlayıcının infilak ettirilmesi sonucu hayatını kaybetmişti.

Ürdün vatandaşı olduğu belirtilen El Mühendis'in Hurras ed Din yapılanmasının bölgedeki üst düzey askeri isimlerinden olduğu aktarılıyordu.

"Suriye El Kaidesi"

ABD öncülüğündeki koalisyon, geçtiğimiz Haziran ayında Suriye'nin Halep ili kırsalındaki bölgede düzenlediği bir hava saldırısıyla Hurras ed Din grubuna ait bir yapıyı hedef almıştı. 

ABD koalisyonu tarafından yapılan açıklamada rejim karşıtı muhalif gruptan "Suriye El Kaidesi" olarak bahsedilmişti.

Halep, Lazkiye ve Hama kırsalında gerçekleştirdiği saldırılarla ön plana çıkan Hurras ed Din grubu yöneticilerine yönelik suikastler bir süredir devam ediyor.

Kaynak: Mepa News

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum