Suriye'de Türkiye, Rusya ve HTŞ'yi hedef alan gruplar hangileri?

Suriye'de Türkiye, Rusya ve HTŞ'yi hedef alan gruplar hangileri?

Son dönemde Suriye'nin kuzeyinde Türkiye, Rusya ve HTŞ'yi hedef alan grupların isimleri ön plana çıkmaya başladı.

Son dönemde Suriye'nin kuzeyinde Türkiye, Rusya ve HTŞ'yi hedef alan grupların isimleri ön plana çıkmaya başladı.

Geçtiğimiz gün (15 Mart) İdlib kent merkezinde Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ait bir yakıt tankerinin alev almış haldeki görüntüleri sosyal medya platformları üzerinden dolaşıma sokuldu. 

Ensar Ebu Bekir es-Sıddık grubu

Aracın teknik bir arıza nedeniyle yanmış olabileceği değerlendirmeleri yapılırken, "Ensar Ebu Bekir es-Sıddık Seriyyesi" isimli grup, bunun kendileri tarafından gerçekleştirmiş bir saldırı olduğunu ifade ederek sorumluluğu üstlendi.

13 Mart tarihinde ise İdlib kent merkezi yakınlarında daha önceden yola yerleştirilmiş bir el yapımı patlayıcı, TSK konvoyunun geçişi esnasında infilak ettirildi. Bu saldırının sorumluluğunu da "Ensar Ebu Bekir es-Sıddık Seriyyesi" üstlendi. 

Yine 25 Ocak akşamı dolaşıma sokulan bir başka haberde, İdlib'in doğusundaki Binniş kasabasında TSK üssüne yönelik keskin nişancı saldırısı düzenlendiği öne sürülmüş, saldırıya ait olduğu ifade edilen bazı görüntüler dolaşıma sokulmuştu. Bu saldırı da diğerleri gibi "Ensar Ebu Bekir es-Sıddık Seriyyesi" tarafından üstlenildi.

Şeyh Mervan Hadid Seriyyesi

14 Mart tarinde "Şeyh Mervan Hadid Seriyyesi" isimli grup tarafından İdlib'in kuzeyindeki Dana kasabası yakınlarındaki bir TSK üssüne yönelik güdümlü füzeyle saldırı gerçekleştirildiği iddiası ortaya atıldı. Bu grubun ismi de ilk kez bu saldırı iddiasıyla gündeme geldi.

Öncü Mücahid Örgütü

10 Şubat tarihinde ise ismi ilk kez duyulan "Öcü Mücahid Örgütü" isimli grup, İdlib kırsalındaki M4 karayolu üzerinde seyretmekte olan TSK konvoyunun hedef alındığı saldırının sorumluluğunu üstlenmişti.

Saldırıya dair görüntüler de ismi ilk kez duyulan bu grup tarafından dolaşıma sokulmuştu.

Abdullah bin Uneys Cemaati

İlk açıklamasını 8 Aralık 2020'de yapan "Abdullah bin Uneys Cemaati" grubunun ismi yine ilk kez o dönemde duyuldu. İdlib'in tamamına yakınını kontrol altında tutan Tahrir el Şam Heyeti'ne bağlı bir kontrol noktasını hedef aldıklarını öne süren grup, bu açıklamayla birlikte kuruluşlarını ilan edip, amaçlarını da ortaya koydu. 

Yine grup tarafından 1 Mart tarihinde yapılan bir başka açıklamada da HTŞ'ye ait bir başka kontrol noktasının daha hedef alındığı ifade edildi.

İdlib'de HTŞ'ye ait kontrol noktalarının hedef alındığı iddiasıyla birden fazla haber dolaşıma sokuldu. Ancak bu haberlerde saldırıların sorumluluğunu üstlenen herhangi bir grup isminden bahsedilmiyor.

Hattab eş-Şişani Ketibeleri

14 Temmuz 2020'de İdlib'in güneyindeki Eriha yerleşimi yakınlarında, M4 karayolu üzerinde Türkiye ile Rusya tarafından gerçekleştirilen ortak devriyeye yönelik bomba yüklü araç saldırısı gerçekleştiren "Hattab eş-Şişani Ketibeleri" isimli gurubun ismi ilk kez bu saldırıyla duyuldu. Bu saldırıda Rus askeri güçlerine ait bir zırhlı araç hedef alındı.

Aynı grup 16 Haziran tarihinde de M4 karayolu üzerinde ortak devriye esnasında bir Rus askeri aracına yönelik el yapımı patlayıcıyla düzenlenen saldırının sorumluluğunu da üstlenmişti.

Hattab eş-Şişani Ketibeleri isimli grup, 25 Ağustos tarihinde İdlib'in güneyindeki bir Türk-Rus ortak devriyesini hedef aldı. El yapımı patlayıcıyla düzenlenen saldırıda Rus askeri aracı hasar gördü.

Hurras ed Din 

Hurras ed Din grubunun ismi, her ne kadar resmi bir açıklamaları olmasa da, "Suriye'deki El Kaide yapılanması" olarak geçiyor. Grup geçtiğimiz dönemde kendi kurduğu "Ve Harridil Muminin" operasyon odası üzerinden bağımsız operasyonlar gerçekleştirmekteydi. Ancak HTŞ'nin gruba yönelik operasyonları ve yaşanan çatışma süreci neticesinde bu operasyon odası dağıldı ve Hurras ed Din artık İdlib sahasında "illegal" bir oluşum olarak anılıyor. 

1 Ocak 2021 gecesi Rakka'nın kuzeyindeki Tel es-Semen köyü yakınlarındaki bir Rus askeri üssüne bomba yüklü araçla saldırı gerçekleştiren Hurras ed Din grubunun ismi bu saldırıdan sonra daha da ön plana çıkmaya başladı.

Grup aynı zamanda Türkiye tarafından da "terör örgütleri" listesinde yer alıyor.

Sonuç olarak, Türkiye, Rusya ve HTŞ'ye yönelik saldırılar gerçekleştiren bu grupların birbiriyle bağlantılı olma ihtimalleri bulunuyor. Her ne kadar içinde bulunduğumuz süreç içerisinde küçük çaplı gibi görünen saldırılar gerçekleştiriyor olsalar da, bu grupların saldırıları uzun vadede İdlib sahasındaki dengelere etki edebilir.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.