"Suriye'de yaklaşık 7 bin Hizbullah mensubu var"

"Suriye'de yaklaşık 7 bin Hizbullah mensubu var"

Esed rejimine destek olmak için Suriye'ye dahil olan Hizbullah'ın ülkede 7 bin civarında mensubunun bulunduğu ifade ediliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 2016 yılı verilerini açıkladığı "terörizm raporuna" göre Suriye'de yaklaşık 7 bin Şii Hizbullah mensubu bulunuyor. Söz konusu raporda gruba bağlı yüzlerce savaşçının ve komutanın Suriye'de öldürüldüğü ifade edildi.

Hizbullah, Esed rejimi ile muhalifler arasındaki savaşın kızışması sonrası, Esed rejiminin yakın müttefiki İran'ın da talebiyle Suriye'ye dahil olmuştu. Ülkeye girişlerinin üzerinden 5 yıla yakın bir süre geçmesine ve yaşanan kayıplara rağmen grup lideri Hasan Nasrallah söylemlerinde hala aynı çizgiyi koruyor. Nasrallah Suriye'ye daha fazla Hizbullah mensubu göndermeyi planladıklarını söylemişti.

Yayınlanan raporda Hizbullah ile ilgili şu ifadeler kullanıldı: "İran rejimi Lübnan Hizbullahı'nın finansal desteğinin çoğunluğunu sağlıyor ve İran'daki kamplarda binlerce savaşçısını eğitiyor." 

İran'ın siyasi, askeri ve iktisadi desteğinin yanı sıra Esed rejimi de kendi safında savaşan önemli müttefiklerinden birisi konumunda olan Hizbullah'a özellikle başkent Şam'da birçok imkan sağlıyor.

Suriye'de mezhep temelli savaşa devam eden Hizbullah'ın ilk söylemlerinden biri de "tekfircilere karşı Şii inancını ve kutsal mekanlarını korumak."

Bu amaca binaen grup, Lübnan sınırından Şam, Dera, Hama, Halep ve Rakka'ya kadar birçok bölgede konuşlanmış durumda.

ABD'nin raporunda göre Suriye'deki Hizbullah mensuplarının sayısı 7 bin civarında. Ülkedeki savaşta resmi olarak bini aşkın kayıp veren grubun gerçek kayıplarının ise çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor. Körfez eksenli faaliyet gösteren araştırma kuruluşlarına göre Hizbullah'ın silahlı gücü 10 bine ulaşırken bu sayı İran'a yakın haber ajanslarına göre 60 bini aşıyor. Hizbullah'ın Lübnan'da ordudan daha güçlü ve etkili bir konumda olduğu biliniyor.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.