Suriye'de Yaralı Takası Gerçekleşti

Suriye'de Yaralı Takası Gerçekleşti

Suriye krizine siyasi çözüm çabalarında istenen ilerleme sağlanamazken insani yardım çalışmaları ivme kazandı.

Suriye’de rejimin ve muhaliflerin kuşattığı 4 bölgeden karşılıklı yaralı tahliyesi geçekleşti. Şam’ın kırsalında rejimin müttefiki Hizbullah’ın kuşattığı Zebadani ve Madaya ile İdlib’in kırsalında muhaliflerin kuşatması altındaki Fua ve Kefreyya’dan toplam 500 yaralı tahliyesi tamamlandı.

BM, yaralıların 'acil sağlık bakıma ihtiyacı olduğunu' belirtiyor. Suriye Kızılay Örgütü denetiminde gerçekleşen takasta Ahrar-u Şam grubu denetimindeki Madaya ve Zebedani’den 250 yaralı, rejim yanlısı Fua ve Kefreyya’dan da 250 yaralı takas edildi.

Suriye İnsan Hakları Örgütü’ne (SOHR) göre, takas Suriye’de muhalifler ile rejim bölgelerin arasında sınır teşkil eden Hama kentinin kırsalında gerçekleşti. Gece saatlerinde otobüslerle bölgeye getirilen yaralıların takası bugün gerçekleşti.

SOHR’e göre, rejim yanlısı yaralılar tedavi edilecekleri Esed’in kalesi olan sahil kenti Lazkiye’ye varmaya başladı.

Muhalif bölgelerinden çıkan yaralılar ise Türkiye sınırındaki İdlib kentinde tedavi edilecek.

Aralık ayında Ahrar-u Şam ile İran arasında yapılan bir anlaşmayla benzer bir yaralı takası yapılmıştı. Yaralılar Türkiye ve Lübnan üzerinden takas edilmişti.

Suriye’de insani yardım çalışmalarında istenilen ilerlemenin sağlanmaması, muhaliflerin Yüksek Müzakere Heyeti’nin Cenevre’deki görüşmelere katılımını askıya almasının arkasındaki sebeplerden biriydi.

Bazı istatistiklere göre Suriye’de 5 yıldan beri devam eden iç savaşta 270 bin kişi öldü.

BM, savaştan önce yaklaşık 20 milyon nüfusu olan Suriye’de ülke dışında 4,8 milyon, içinde ise 6,8 milyon sığınmacı olduğunu belirtiyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.