Suriyeli Dürziler türbe ziyareti için İsrail'e gidiyor
Yaklaşık 600 Dürzi din adamı dini bir törene katılmak üzere Cuma günü Suriye'den İsrail'e gidecek ve bu ziyaret yaklaşık bir ay içinde ikinci kez gerçekleşiyor.
Ziyaret, Lübnan, Suriye ve Ürdün'den Dürzi din adamlarının her yıl 22-25 Nisan tarihleri arasında Celile bölgesindeki Şuayb Peygamber türbesini ziyaret ettiği 140 yıllık geleneğin bir parçası, ancak üç ülkeden Dürziler özellikle 1948 Nekbe'sinden (Büyük Felaket) sonra bu geleneğe katılmayı bıraktı.
Ziyarete katılacak olan İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'ndeki Hadar kasabası yetkilisi Ebu Yazan AFP'ye yaptığı açıklamada, “Kasabadan ve Caramana (başkent Şam'ın bir bölgesi) mahallesinden 400 din adamı, İsrail tarafının isimlerini bize bildirmesinin ardından İsrail'e gidiyor” dedi.
Ebu Yazan, İsrail tarafının onları otobüslerle Kuneytra vilayetindeki kasabanın kuzeyindeki yeni bir İsrail noktasından taşıyacağını söyledi.
Yerel bir kaynak AFP'ye Suriye'nin Suveyda vilayetinden 150'den fazla din adamının ziyarete katıldığını aktardı.
Kaynak, heyetin “onay ya da ret almadan İsrail'e gitme niyetini Suriye hükümetine bildirdiğini” söyledi.
Kaynaklar, heyetin İsrail'in onayıyla bir gece bölgede kalmayı planladığını söyledi.
“Türbeyi ve cemaatimizin üyelerini ziyaret etmek için bir hafta kalmak istedik, ancak İsrail tarafı kendi gözetimi altında sadece bir gece kalmamıza izin verdi” diyen Ebu Yazan, ziyaretin amacının ‘sadece dini’ olduğunu kaydetti.
Yerel haber kaynağı Suwayda 24'ün bildirdiğine göre, “Ziyaret için koordinasyon Suriye ve İsrail'deki dini kurumlar arasında gerçekleşti. Celile'deki Dürzi kurumları ziyaret etmek isteyenlerin isimlerini İsrailli yetkililere sundu ve onlar da Suriyeli dini heyetin anma törenine katılmasına onay verdiklerini açıkladılar.”
Dürziler Lübnan, İsrail, Suriye ve İsrail işgali altındaki Suriye'ye ait Golan Tepeleri arasında dağılmış durumdalar ve Kuneytra'ya komşu olan Suveyda vilayeti Suriye'deki merkezleri konumunda.
Suriye'de 2011'de devrimin patlak vermesinden bu yana Dürziler, çok azı hariç, ne rejime karşı silahlanarak ne de muhalefete katılarak savaş ve çatışmaların yansımalarından kendilerini büyük ölçüde uzak tutmayı başardılar.
On binlerce genç erkek zorunlu askere gitmeyip sadece kendi bölgelerini savunmak için silahlanırken Esed rejimi de o süreçte buna göz yumdu.
Geçtiğimiz ayın ortasında 100 kişilik bir Dürzi heyeti İsrail'i ziyaret etti. 52 yıl sonra ilk kez böyle bir ziyaret gerçekleşti.
Kaynak: Mepa News, Al Jazeera