Suriyeli muhalifler: Ankara'da düzenlenen toplantıda HTŞ ile savaşmamız istendi

Suriyeli muhalifler: Ankara'da düzenlenen toplantıda HTŞ ile savaşmamız istendi

Suriyeli muhalif lider Haruş, kendisini Müsteşarlık Ofisi'nde çalışan biri olarak tanıtan Ammar Ağa'nın HTŞ'ye karşı savaşmalarını istediğini aktardı.

Suriye muhalefetinin ileri gelen şahsiyetlerinden Dr. Eymen Haruş bugün yayınlanan bir ses kaydında, yakın dönemde bir takım muhalif temsilcilerin ve kendisinin Ankara’dan bir davet aldıklarını ve toplantı amacıyla gittiklerinde toplantıda garip bir takım tekliflerle karşılaştıklarını açıkladı. Haruş, kendilerine teklif sunan kişinin kendisini “Cumhurbaşkanlığı Müsteşarlık Ofisinde çalıştığını ve İçişleri Bakanlığı'nda güvenlik yetkisi ” olarak tanıttığını ve muhalif gruplarla devrimin genel gidişatı ile ilgili bir genel bir de özel bir toplantı yapmak istediklerini bildirdiğini söyledi.

Haruş, yaptığı açıklamada Ankara’ya toplantıya gittiklerini ve toplantıda bir süre sonra konunun Türkiye’nin Suriye rejimi ile anlaştığı ve İdlib’i teslim etme karşılığında Afrin’e girme tahahhütü aldığı, bu nedenle muhalif grupların Heyet Tahriru’ş Şam (HTŞ)’a karşı Rusya’nın ve Türkiye’nin desteği ile savaşmasını teklif ettiklerini belirtti.

 

Önemli iddialarda bulunan Haruş, toplantıya General Muhammed Mennah tarafından davet edildiğini, onun da Müsteşarlık Ofisi'nde çalıştığını öne süren Ammar Ağa tarafından yetkilendirildiğini belirtti. 

'Sözde' muhalif liderlerin hayali savaşçıları

Ankara’da gerçekleşen toplantıya katılan 'sözde' muhalif liderlerden bazılarının askeri güçlerini olağan dışı olarak abarttıklarına değinen Haruş, örneğin kendisine kaç savaşçı hazırlayabileceği sorulan Muhammed Mennah’ın aslında herhangi bir gruba liderlik yapmadığını ancak yetkililere 100 bine yakın savaşçı ayarlayabileceği vaadinde bulunduğunu belirtti.

Toplantıya katılan muhalif grupların da yine aynı kişi, Muhammed Mennah tarafından davet edildiği ifade edildi.

 


Eymen Haruş, ses kaydında Ankara'daki görüşmelerinin ayrıntılarını anlatıyor

Haruş'a göre, bu durum Ankara’nın Suriyeli muhalif gruplarla ilişkisinde hayali rakamlar üzerinden değerlendirme yaptığını ve sürekli biçimde bazı muhalif gruplar tarafından yanlış yönlendirildiğini gösteren önemli bir süreç.

"Asla Rusya ile bir olup HTŞ'ye saldırmayız"

Haruş, kendisini Cumhurbaşkanlığı Müsteşarlık Ofisi'nde çalışan biri olarak tanıtan Ammar Ağa'nın, Rusya ile bir olup Tahriru’ş Şam’a karşı savaşmayı teklif ettiğini ancak kendisinin HTŞ’ye karşı asla 'Rusya'yla beraber' savaşmayacağını açıkladığını bildirdi. Bazı kimselerin de kendisine destek verdiğini ancak bununla birlikte bu öneriye sıcak bakan bazı grupların da olduğunu belirtti. Suriyeli lider, Türkiye'nin Suriye rejiminin müttefiki, muhaliflerin 'azılı' düşmanı ve binlerce Suriyeli sivili 'gözünü kırpmadan' öldüren bir devlet ile ortak hareket etme yönündeki teklifini 'garip' bulduğunu da sözlerine ekledi. 

Toplantıyı kim düzenledi?

Suriyeli ilim adamı Haruş, kendisini Müsteşarlık Ofisi'nde çalışan biri olarak tanıtan Ammar Ağa'nın Türk hükümetiyle herhangi bir bağlantısı olmadığını, başka kaynaklardan öğrendiğine göre İçişleri Bakanlığı'nda çalıştığını söyledi. Toplantının Ankara'da düzenlenmesine rağmen üst düzey bir yetkilinin katılmamasını tuhaf karşılayan Haruş, yaşananları anlamlandırmakta zorlandığını bildirdi.

 

Haruş, toplantının diğer organizatörü olan, bir araştırma kuruluşunda çalıştığı ifade edilen Hasan isimli kişinin de Esed rejimi ve Rusya ile ilişkisi olduğunu ifade etti.

 

Toplantıda konuşan Hasan isimli araştırmacının, Rusya’nın bu girişimi desteklediği ve oluşturulacak plan için her türlü desteği vermeye hazır olduğu öne sürüldü.

 

Türkiye neyi amaçlıyor?

Türkiye, Astana görüşmeleri sürecinde PYD'nin kontrolündeki Afrin'e operasyon izni karşılığında İdlib'in üçe bölünerek Rusya, İran ve kendi kontrolündeki bölgelere ayrılması konusunda anlaşmaya varmıştı. Buna göre bölgeler arasında Rus ve Türk askerlerinin bulunduğu ortak kontrol noktaları kurulması planlanıyordu. Suriyeli muhaliflerin ezici çoğunluğu rejim müttefiki gruplara toprak teslimine sert bir şekilde karşı çıktı. 

İdlib'i büyük oranda kontrolü altında tutan Suriyeli muhalif HTŞ grubu, bağımsız bir İslami devlet talebi, küresel İslami gruplarla olan bağlantıları ve devrim sonrasında İsrail'e yönelik bir tehdit oluşturma ihtimali nedeniyle ABD'nin düşman gördüğü yapılar arasında. Türkiye ise, İdlib ve sonrasında Afrin'e yapılması planlanan operasyonu küresel arenada meşru bir zemine oturtabilmek için hedefe ABD'nin de 'terörizm' suçlaması yönelttiği HTŞ'yi koymuş durumda.

Ancak Ankara'nın ilk aşamada HTŞ ile bir cephe savaşı planının olmadığı, diğer Suriyeli muhalifleri organize ederek HTŞ'ye karşı bir operasyon başlatmak istediği ifade ediliyor. Muhalifler arasındaki iç çatışmaların İdlib'te bir kaos oluşturacağı ve bu aşamada TSK'nın Rus askerler ile birlikte bölgeye müdahalede bulunacağı belirtiliyor. Ancak Suriye muhalefetinin en güçlü, organize ve halkta tabanı bulunan grubunun 'tasfiye' edilmesinin, bölgede nihai olarak rejim ve PKK'nın elini güçlendireceği konusunda bir şüphe bulunmuyor. 

Kaynak: Mepa News

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.