Suriyelilere Vatandaşlık Yolda

Suriyelilere Vatandaşlık Yolda

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriyeli mültecilerden isteyenlere vatandaşlık verileceğini söyledi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verileceğine dair açıklaması gündemin üst sıralarına yerleşti.

Kilis’te önceki akşam katıldığı bir iftar programında konuşan Erdoğan, Suriyelilere vatandaşlık imkanı vermek için İçişleri Bakanlığı’nın çalışma yürüttüğünü söyledi: “Suriye’den gelen kardeşlerime diyorum ki; biz sizi kardeşimiz olarak görüyoruz. Siz de bizi kardeşiniz olarak görüyorsanız vatanınızdan uzak değilsiniz; sadece evinizden, toprağınızdan uzaksınız. Türkiye sizin de vatanınızdır.”

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyelilerden yaklaşık 2 milyon 750 bini kayıt altında.

Suriyeli mülteciler için Bakanlar Kurulu kararı ya da yasal değişiklikle Türk vatandaşlığına geçme koşullarının esnetileceği belirtiliyor.

Vatandaşlık almaları halinde sağlık ve eğitim hizmetlerinden faydalanmalarının yolu açılacak olan Suriyeliler, ayrıca Türkiye’de seçme ve seçilme, mülk edinme haklarına da sahip olacak.

Suriyelilere vatandaşlık açıklaması İngiltere basınında

Times gazetesi haberi "Erdoğan oylarını satın almak için 2.7 milyon Suriyeliye vatandaşlık öneriyor" başlığıyla verirken,The Daily Telegraph gazetesi de "Türkiye’nin Suriyelilere vatandaşlık teklifi AB anlaşmasını tehlikeye atıyor" yorumunu yaptı.

Times gazetesinin haberinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "tabanını güçlendirmeye çalıştığını" ifade ederken şimdiye kadar biri Suriyeli genç piyanist, diğeri de başarılı bir üniversite öğrencisi olmak üzere yalnızca iki Suriyeliye vatandaşlık verildiğini hatırlatılıyor.

Daily Telegraph da, Suriyelilere vatandaşlık verilmesinin, Avrupa'ya göç akınının durdurulması için Ankara ve Brüksel arasında varılan anlaşmayı tehlikeye atabileceğini yazıyor.

Gazetenin haberinde şu ifadeler var:

"(Erdoğan'ın) sözleri, bu yıl Türkiye ile Avrupa Birliği arasında varılan göçmen anlaşmasının uygulanabilirliğine dair şüphe uyandırıyor. Türkiye, mali yardım, AB üyelik görüşmelerinin hızlandırılması ve Schengen bölgesinde vize serbestisi karşılığında insan kaçakçılarına karşı mücadele sözü verdi. Anlaşmadan bu yana Yunan adalarına ulaşan göçmen sayısında yüzde 90'dan fazla düşüş yaşandı."

"Giderek büyüyen milliyetçi fraksiyonları uzaklaştırmaya çalışan Avrupa, Türk vatandaşlığı alan Suriyelilere vizesiz seyahat hakkı vermekte tereddüt edebilir."

"Suriyelilere vatandaşlık vermek, Türk halkı arasında da hoş karşılanmayabilir. Erdoğan'ın açıklamasından sonra 'Ülkemde Suriyeli istemiyorum' etiketi Twitter'da yükselmeye başladı."

"Muhalifler, Erdoğan'ı Suriyelilere vatandaşlık dolayısıyla seçme hakkı vererek iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'ne destek kazandırma girişiminde bulunmakla suçluyor."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.