Suriye'ye insani yardımlar Rusya'nın vetosuna takılabilir

Suriye'ye insani yardımlar Rusya'nın vetosuna takılabilir

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sunulan ve basına sızan yeni karar tasarısı, Suriye’ye yapılacak insani yardımın Türkiye ve Irak üzerinden ulaştırılmasını öngörürken, bu konuda Şam’ın yakın müttefiki Moskova’nın son sözü söylemesi bekleniyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ne sunulan ve basına sızan yeni karar tasarısı, Suriye’ye yapılacak insani yardımın Türkiye ve Irak üzerinden ulaştırılmasını öngörürken, bu konuda Beşar Esed'in yakın müttefiki Moskova’nın son sözü söylemesi bekleniyor.

Rusya uzun zamandır Suriye’nin egemenlik ve toprak bütünlüğünü tanıma adına insani yardımın çatışmaların yaşandığı bölgelerden ulaştırılmasında ısrar ediyor.

Ancak, Suriye’de uzun bir süredir insani durumun kötüleşmesi ve milyonlarca insanın açlık tehlikesiyle karşılaştığı gerekçesiyle ABD ve BM Güvenlik Konseyi'nin diğer üyeleri Rusya’nın bu ısrarından vazgeçmesi için bastırıyor.

BM Güvenlik Konseyi, iç savaşın başladıktan üç yıl sonra 2014 yılında 4 sınır kapısından insani yardımların ulaştırılmasına yeşil ışık yakmıştı.

Rusya'nın sınır kapıları için vetosu

Ancak Rusya, 2020 yılının ocak ayında veto hakkını kullanarak, insani yardım gidecek bu sınır kapılarının sayısının önce ikiye düşmesini, yine aynı yılın temmuz ayında ise sadece Türkiye ile Suriye arasında yer alan ve muhaliflerin kontrolündeki Bab el-Hava Sınır Kapısından gerçekleşmesini sağlamıştı.

Bu kapıdan gerçekleşecek insani yardımların geçişi için BM tarafından verilen izin süresi 10 Temmuz’da sona eriyor.

BM'nin yeni tasarısı

BM Güvenlik Konseyi üyeleri Norveç ve İrlanda tarafından hazırlanan ve Associated Press tarafından ele geçirilen yeni tasarı, insani yardımların Bab el-Hava Sınır Kapısı dışında Irak’taki Kürtlerin kontrolündeki Al Yarubiyah Sınır Kapısından da geçmesini öngörüyor.

BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan tasarıda, Suriye’deki insani yardımın giderek kötüleştiği uyarısı yapılıyor.

BM’nin yeni görevini bırakan insani yardım temsilcisi Mark Lowcock, geçen ay Güvenlik Konseyi’ne yaptığı sunumda, insani yardım için gerekli izni alınmaması halinde her ay 1,4 milyona yakın insana gıda ve ilaç ulaştırılamayacağı uyarısında bulunmuştu.

ABD ne istiyor ?

Bu tasarıyı da yeterli bulmayan ABD, eskisi gibi insani yardımların dört sınır kapısından ulaştırılmasında ısrar ediyor ve özellikle Türkiye ile Suriye arasındaki Bab al-Salam sınır kapısının da kullanılmasını istiyor.

Kaynak: Euronews

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.