"Suudi Arabistan artık laik bir devlet"

"Suudi Arabistan artık laik bir devlet"

Akademisyen Kristin Diwan AFP'ye Suudi Arabistan ile ilgili yaptığı değerlendirmelerde, bu ülkenin rtık laik bir devlet sayılabileceğini belirtti.

Washington'daki Arap Körfez Devletleri Enstitüsü'nden akademisyen Kristin Diwan Agence France-Press'e (AFP) Suudi Arabistan hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Körfez ülkeleri hakkındaki değerlendirmeleri batılı ülkelerde dikkatle takip edilen isimlerden biri olan Diwan, AFP'ye yaptığı açıklamada Suudi Arabistan'ın 2016'dan bu yana büyük bir yapısal değişim yaşadığını, bu yapısal değişimin sonuçlarının önümüzdeki yıllarda görülmeye devam edeceğini belirtti.

"Artık laik bir devlet"

Diwan Suudi Arabistan'ın yönetim sistemi olarak artık "laik bir devlet" olduğunu düşündüğünü söyledi. Diwan bu tezini, Suudi Arabistan'ın iç düzenlemelerine dair açıklamalarda eskisi gibi bir dini meşruiyet çabasına girmemesine ve dış politikasında İslami söylemi tamamen bırakmasına dayandırdı.

Ünlü akademisyen, "İslam'ın Suudi Arabistan'da artık ekonomi, dış politika ve hatta ülke içindeki sosyal yaşam üzerinde denetimi yok" dedi

Suudi Arabistan'ın dış politikada da İslami söylemi bıraktığını belirten Diwan, geçmişte Suudi yönetici ve diplomatların sık sık kullandığı "Müslümanlar tek bir vücudun uzuvları gibidir, bir uzuv acı çekerse tüm vücut acı çeker" gibi ifadelerin de terk edildiğine dikkat çekti.

Diwan, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın açıkça diğer ülke liderlerine "Siz Cemal Kaşıkçı'yı konu edinmeyin, biz de Doğu Türkistan'ı, Keşmir'i ve Batılıların yaptıklarını konu etmeyelim" mesajları gönderdiğini iddia etti.

Durumdan ülkedeki dindarların ve geçmişte yönetimi destekleyenleri de dahil İslami kesimin rahatsız olduğunu, fakat yönetimi her eleştiren hapsedildiğinden genel bir sessizliğin gözlemlendiğini belirtti.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum