"Suudi Arabistan Beşar Esed'i Arap Birliği zirvesine davet edecek"

"Suudi Arabistan Beşar Esed'i Arap Birliği zirvesine davet edecek"

Suudi Arabistan'ın gelecek mayıs ayında düzenlenecek olan Arap Birliği zirvesine Beşar Esed'i davet edeceği belirtiliyor.

Suudi Arabistan, Şam yönetimi lideri Beşar Esed ile ilişkileri normalleştirmeye yönelik hamleler atmaya devam ediyor.

Reuters'ın haberine göre Riyad yönetimi 19 Mayıs'ta düzenlenmesi planlanan Arap Birliği zirvesine Beşar Esed'i davet edecek.

Habere göre Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan önümüzdeki süreçde Beşar Esed'e resmi bir davetiye sunmak için Şam'a ziyaret gerçekleştirecek.

Kaynaklar aslında bu ziyaretin daha önceden planlandığını ancak Türkiye ve Suriye'yi vuran depremler nedeniyle ertelendiğini ekliyor.

Beşar Esed'in Arap Birliği zirvesine katılması, Suriye'deki savaşın başladığı dönem olan 2011'den bu yana Esed rejimine yönelik uygulanan bölgesel izolasyonun resmen sona ermesi anlamına da geliyor.

Esed rejimi 2011 yılında Arap Birliği üyeliğinden çıkarılmıştı.

Son dönemde Esed  rejimiyle bölge ülkeleri arasında normalleşme görüşmeleri hız kazanmış, bunlardan en sonuncusu Suudi Arabistan ile sağlanan normalleşme olmuştu.

Türkiye de Beşar Esed ile normalleşme arayışları içerisinde olan ülkeler arasında. Ancak Esed rejimi, Rusya ve İran'ın ara bulucu olduğu görüşmelerde Türkiye ile normalleşmeyi ağırdan alıyor.

Şam yönetimi lideri Beşar Esed, Suriye'de savaşın başladığı 2011 yılından bu yana kendi halkına yönelik giriştiği katliam politikalarıyla tanınıyor.

İran ve Rusya'nın da desteğiyle Suriye halkı üzerindeki katliamlarını farklı bir boyuta taşıyan Beşar Esed rejimi ve bağlı askeri güçler, kimyasal silahlar da dahil olmak üzere birçok farklı türde silahla toplu katliamlara imza atmış, yüz binlerce sivil bu saldırılarda hayatını kaybetmiş, milyonlarcası ise ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Kaynak: Mepa News

 

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.