Suudi Arabistan ile BAE arasında petrol kavgası

Suudi Arabistan ile BAE arasında petrol kavgası

Aralarından su sızmayan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri bu kez petrol üretim kotaları üzerinden sert bir kavgaya tutuştu.

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında petrol arzı konusunda büyük bir ihtilaf su yüzüne çıktı.

Suudi Arabistan petrol fiyatlarının düşmemesi için üretimin kısılmasını talep ederken BAE, üretimin artırılmasını istiyor.

OPEC toplantısında iki ülkenin temsilcileri arasında geçtiği belirtilen sert tartışmalar toplantı sonrasında medya önünde karşılıklı suçlamalara da yansıdı. 

BAE'nin 'görülmemiş' talebi

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Selman toplantı sonrasında yaptığı açıklamada "34 yıldır OPEC toplantılarına katılıyorum, Birleşik Arap Emirlikleri'nin talebi gibi bir istek görmedim. Petrol fiyatları düşme tehlikesindeyken üretimin artırılmasını talep etmek tüm petrol üreticilerini zarara uğratacak bir fiyat çöküşüne yol açar." dedi.

"Bize dayatma yapmamalı"

BAE ise yaptığı karşı açıklamada Suudi Arabistan'ı OPEC'e aldırdığı kararlarda haksızlıkla suçladı. Suudi Arabistan'a üretimde bol kota tanınıp kendisine az tanınmasından şikayetçi olduklarını belirten BAE yönetimi, "Suudi Arabistan dilerse hiç petrol üretmesin ama bize bu dayatmaları bıraksın" açıklaması yaptı.

Son yıllarda iki ülke yönetimi arasında anlaşmazlığa dair en ufak bir açıklama bulunmaz ve su sızmazken yaşanan bu sert kavga ilginç bulundu.

1980'li yıllardan bu yana petrol fiyatlarının düşüş seyrine girdiği dönemlerde OPEC toplantılarında gündeme gelen petrol üretiminin düşürülmesi teklifleri sert tartışmalara neden oluyor.

1980'li yılların ikinci yarısında petrol arzının düşürülmesi kararına Kuveyt'in uymaması petrol fiyatlarının çakılmasına neden olmuştu. İran-Irak Savaşı'nın sonuçları nedeniyle ekonomik krizde bulunan Irak o dönemde Kuveyt'i kendisini batırmaya çalışmakla suçlamıştı.

2 Ağustos 1990'da Irak'ın Kuveyt'i işgal etmesinin bir gerekçesi de Kuveyt'in OPEC'in üretim kotalarına uymamasıydı.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.