Suudi Arabistan: İsrail ile normalleşme halen mümkün

Suudi Arabistan: İsrail ile normalleşme halen mümkün

Bir dizi Arap ülkesi 2020 yılında eski ABD Başkanı Donald Trump'ın ara buluculuğunda yürütülen müzakerelerin ardından İsrail'i tanımıştı.

Suudi Arabistan Salı günü, kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılar devam ederken, Filistin sorununun çözülmesi halinde İsrail'i tanımanın hala gündemde olabileceğini söyledi.

Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Farhan Al Suud'a Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nda düzenlenen bir panelde, Filistin sorununun çözümünden sonra Suudi Arabistan'ın daha geniş bir anlaşmanın parçası olarak İsrail ile normalleşme adımını atıp atamayacağı soruldu ve o da "elbette" yanıtını verdi.

Aralarında BAE ve Bahreyn'in de bulunduğu bir dizi Arap ülkesi, 2020 yılında eski ABD Başkanı Donald Trump'ın arabuluculuğunda yürütülen müzakerelerin ardından İsrail'i tanımıştı.

Ancak komşu Suudi Arabistan bu adımı atmakta tereddüt etti ve Gazze'deki çatışma, ABD'nin Suudi Krallığı'nın müzakerelerde ilerleme kaydedeceğine dair umutlarını kırmış görünüyor.

İsviçre'deki aynı konferansta Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani "iki devletli çözüme yönelik gerçek bir çözüm olmadan 7 Ekim öncesine dönmenin sihirli bir formülü olmadığını" söyledi.

Bakan, savaşın sona erdirilmesi, Filistinli rehine ve tutukluların serbest bırakılması ve Batı Şeria'daki durumun hızla ele alınması gereken konular olduğunu da sözlerine ekledi.

Çatışma korkuları

İki bölge liderinin açıklamaları, İran'ın Kuzey Irak'ta gerçekleştirdiği saldırının diplomatik yansımalarının devam ettiği, Irak'ın Tahran Büyükelçisini geri çağırdığı ve daha geniş çaplı bir bölgesel çatışma endişelerinin arttığı bir dönemde geldi.

İran Devrim Muhafızları Pazartesi günü Erbil kentindeki İsrail "casusluk merkezlerini" hedef aldığını iddia ederek bir dizi saldırı düzenlemişti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi kaynaklarına göreyse saldırıda en az dört kişi öldü, altı kişi de yaralandı.

Ölenler arasında sivillerin de olduğu belirtildi.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

x.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.