Suudi Arabistan-İsrail ilişkilerini eleştiren kadın aktivist haftalardır gözaltında

Suudi Arabistan-İsrail ilişkilerini eleştiren kadın aktivist haftalardır gözaltında

Suudi Arabistan'ın İsrail ile ilişkilerine yönelik eleştirilerde bulunan kadın siyasi aktivist Belavi 23 Ocak'tan bu yana gözaltında tutuluyor.

Sosyal medyada Suudi Arabistan ve İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesini sorgulayan bir Suudi aktivist gözaltına alındı ve 5 yıl hapis cezası ile karşı karşıya.


Nuha el Belavi'nin 2 haftadan uzun süredir ülkenin kuzeybatısındaki Tebuk bölgesinde gözaltında tutulduğu ifade ediliyor. Suudi Arabistan'daki insan hakları ihlallerini ele alan "ALQST" adlı grup, kadın aktivistin 23 Ocak'tan bu yana gözaltında bulunduğunu ifade etti.

"Normalleşmek işgali kabuldür"

İfade edilene göre yetkililer Belavi'yi sosyal medyadaki faaliyetleri ve bilhassa Suudi Arabistan'ın İsrail ile ilişkilerine dair paylaşımlar nedeniyle sorguladı. Sosyal medyada Belavi, "İsrail ile normalleşmenin işgali kabul etmek manasına geldiğini" söylemiş ve İsrail'in Filistin topraklarındaki varlığını eleştirmişti.


Kadın aktivist "Bize neye mal olursa olsun İsrail'i tanımayacağız. İsrail'le ilişkilerin normalleşmesinde Araplar için tek bir fayda bile yok. Bu sadece Siyonist devletinin çıkarlarına hizmet eder." ifadelerini kullanmıştı.

Suudi Arabistan'ın İsrail ile 'samimiyeti' artıyor

Son aylarda Suudi Arabistan ile İsrail arasındaki ilişkilerde ilerleme yaşanmış, Riyad ve Tel Aviv arasında diplomatik faaliyetler de artmıştı.


Belavi'nin aynı zamanda Suudi Arabistan'da kadınların araba kullanmasına izin verilmesine yönelik ifadeleri nedeniyle de daha önce gözaltına alınarak sorgulandığı ifade edildi. 2017 yılının Eylül ayında Suudi Arabistan hükümeti kadınların önümüzdeki yılın Haziran ayında araba kullanmaya başlayabileceğini açıklamıştı.


Suudi Arabistan'da insan hakları aktivistleri ve siyasi aktivistler sık sık benzeri durumlarla karşı karşıya kalabiliyor. Muhammed Bin Selman öncülüğünde Batı'ya ve İsrail'e daha da çok yaklaşması beklenen ülkede özellikle siyasi eleştirilere yönelik daha ciddi tedbirlerin alınabileceği düşünülüyor.


Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.