Suudi Arabistan 'kayıtsız' 324 bin hacı adayını Mekke'den çıkardı

Suudi Arabistan 'kayıtsız' 324 bin hacı adayını Mekke'den çıkardı

Hac, 14 Haziran'da başlıyor ve maddi gücü olan tüm Müslümanlar tarafından en az bir kez yerine getirilmesi gerekiyor.

Suudi Arabistan Cumartesi günü yaptığı açıklamada güvenlik güçlerinin önümüzdeki hafta başlayacak olan hac öncesinde yüz binlerce “kayıtsız" hacıyı Mekke'den çıkardığını duyurdu.

İslam'ın beş şartından biri olan ve resmi rakamlara göre geçen yıl 1.8 milyondan fazla Müslümanın katıldığı yıllık hac ziyareti sırasında kalabalığın yönetilmesi büyük bir endişe kaynağı.

Resmi Suudi Basın Ajansı (SPA), son günlerde Mekke’den geri çevrilenler arasında, yurtdışından gerekli hac vizesi yerine turist vizesiyle seyahat eden 153.998 yabancının da bulunduğunu söyledi.

SPA ayrıca Suudi yetkililerin Suudi Arabistan'da yaşayan ancak Mekke'de ikamet etmeyen ve hac izni olmayan 171.587 kişiyi de tespit ettiklerini belirtti.

Hac, 14 Haziran'da başlıyor ve maddi gücü olan tüm Müslümanlar tarafından en az bir kez yerine getirilmesi gerekiyor.

Hac, Suudi Arabistan'ın batısında yer alan Mekke ve çevresinde en az dört gün boyunca tamamlanan bir dizi ritüeli içeriyor.

Resmi izinlerin ve seyahat paketlerinin alınması son derece maliyetli olabildiğinden ve her ülkeden hacı adayları için sınırlı kotalar bulunduğundan, pek çok kişi bu ibadeti Suudi Arabistan'ın "gayri resmi" olarak nitelendirdiği kanallar aracılığıyla yerine getirmeye çalışmaktadır.

Suudi Arabistan, Mekke ve Medine'de İslam'ın en kutsal mabetlerine ev sahipliği yapıyor. Ancak ülke son dönemde öne çıkan “reform” hamleleriyle isminden sık sız söz ettirir hale geldi. Bu reformlar genellikle gayri İslami olduğu için tepkilere de neden oluyor.

Mekke bölge yetkililerinin X'te yaptığı açıklamaya göre Cumartesi günü itibarıyla 1.3 milyondan fazla “kayıtlı” yani “resmi” olarak kabul edilen hacı adayı Suudi Arabistan'a ulaştı.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.