"Suudi Arabistan Lübnan konusunda ilgisiz davranıyor"

"Suudi Arabistan Lübnan konusunda ilgisiz davranıyor"

Lübnan'ın yeni Dışişleri Bakanı Abdullah Ebu Habib, Suudi Arabistan'ın kendilerine ilgisiz davrandığını belirtti.

Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Ebu Habib, Suudi Arabistan ile ilişkileri geliştirmek istediklerini, Suudi Arabistan'ın yardımına ihtiyacı olduklarını düşündüklerini belirtti. Fakat "bu taleplerinin karşılıksız olduğundan, Suudi Arabistan'ın artık Lübnan'a ilgi göstermediğinden" yakındı.

"Suudi Arabistan Lübnan'a karşı ilgisiz"

Abdullah Ebu Habib, el-Cedid kanalına verdiği röportajda Suudi Arabistan'la Lübnan'ın ilişkilerine değindi. Ebu Habib, Suudi Arabistan'la ilişkileri geliştirmek istediklerini ama Suudi Arabistan'ın Lübnanlı üst düzey yetkilileri Suudi Arabistan'a davet bile etmediğini belirtti.

Abdullah Ebu Habib büyük bir ekonomik kriz içerisinde olan Lübnan'a Suudi Arabistan'dan destek beklediklerini ancak Suudi yönetiminin bu konuda da herhangi bir girişimde bulunmadığını ifade etti. 

Ebu Habib İran ve Suudi Arabistan arasındaki görüşmeleri ise olumlu bulduklarını belirterek bu iki ülkenin geriliminin yakın tarihte Lübnan'a hep olumsuz yansımasından şikayet etti.

İkili ilişkiler sıfıra yaklaştı

Lübnan'da geçen ay Necip Mikati başbakanlığında kurulan hükümette Abdullah Ebu Habib dışişleri bakanı olmuştu. Necip Mikati'nin Suudi Arabistan ve diğer körfez ülkelerini kapsayan bir tura çıkmak ve bu turda ekonomik yardım talebinde bulunmak istediği belirtiliyor. Fakat Mikati ziyaret etmek istediği ülkelerden davet almıyor.

Suudi Arabistan Lübnan'a ekonomik yardımda bulunmadığı gibi iki ülke arasındaki ticaret ve turizm ilişkileri de kötüleşmiş durumda. Geçen yıl Lübnan'dan Suudi Arabistan'a ihraç edilen sebze ve meyveler arasında uyuşturucu maddelerin bulunmasıyla Suudi Arabistan Lübnan'dan sebze ve meyve ithalatını durdurup bu ürünlerde başka pazarlara yöneldi.

Lübnan, Suudi vatandaşlarının gözde tatil yerleri arasındaydı. Fakat Suudi yönetimi güvenlik gerekçesiyle Suudi vatandaşlarının Lübnan'a seyahatine de engel getirdi.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.