Suudi Arabistan ülkedeki yabancı çalışan sayısını azaltıyor

Suudi Arabistan ülkedeki yabancı çalışan sayısını azaltıyor

Suudi yönetimi ekonomik gerekçelerle yabancı çalışanları azaltıp işgücünü Suudileştirme politikasında vites artırıyor.

Suudi Arabistan yönetiminin son yıllarda işgücünü Suudileştirme politikası dikkat çekiyor.

Petrol zenginliğinin ülkedeki sosyal ve ekonomik hayatı derinden etkilediği yarım asır öncesinden bu yana, Suudi Arabistan çeşitli iş kollarında yabancı iş gücü çeken bir ülke olmuştu.

Bunda Suudi Arabistan'daki iş alanlarının Suudi nüfusuna göre fazla olmasının yanı sıra, refaha alışan Suudi vatandaşlarının ağır işlerde çalışmak istememesi de neden olmuştu.

2021 itibariyle yaklaşık 35 milyon olan Suudi Arabistan nüfusunun 21,5 milyonu Suudi Arabistan vatandaşlarından oluşurken kalan 13,5 milyonu ise göçmenlerden oluşuyor. 

Suudi Arabistan'ın son yıllarda içine girdiği ekonomik durgunluk ve özellikle gençler arasında işsizliğin yayılmasıyla, yönetimin göçmen işçileri azaltma ve Suudi vatandaşlarını her alanda çalışmaya yönlendirme politikası izlediği gözlemleniyor.

Bu değişimde ekonomik durgunluk içerisindeki Suudi Arabistan'ın göçmen işçilerle ülke dışına çıkarılan paradan duyduğu rahatsızlığın da etkili olduğu belirtiliyor.

Artık ağır işler de dahil her alanda Suudi vatandaşlarının da çalışmaya başladığı da göze çarpıyor. Fakat bu süreç alışılan sosyal yapı nedeniyle Suudi yönetiminin istediği hızdan çok daha yavaş ilerliyor.

Suudi yönetiminin bu yeni politikası nedeniyle Yemenlileri sınır dışı etmeye başladığı aktarılıyordu. Diğer taraftan Suudi Arabistan'da şirketlere %25 oranında yabancı çalışan kotası getirileceği de iddialar arasında.

Körfez ülkelerinden Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar'da ise vatandaşların ülke nüfusuna oranı %15 seviyelerine kadar gerilemiş bulunuyor. Aynı oran Bahreyn ve Umman'da ise %55 seviyelerinde.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.