WSJ: Suudi Arabistan ve BAE İran saldırısı öncesi ABD ve İsrail ile istihbarat paylaştı

WSJ: Suudi Arabistan ve BAE İran saldırısı öncesi ABD ve İsrail ile istihbarat paylaştı

Cumartesi akşamı İran İsrail'e geniş çaplı bir saldırı başlatarak 300'den fazla insansız hava aracı ve füze ateşledi ancak bunların tamamına yakını engellendi.

Wall Street Journal'ın (WSJ) Pazartesi günü yayınladığı habere göre Suudi Arabistan ve BAE, İran'ın İsrail'e yönelik insansız hava aracı ve füze saldırısı öncesinde ABD ve İsrail ile istihbarat paylaşımında bulundu.

Cumartesi akşamı İran İsrail'e geniş çaplı bir saldırı başlatarak 300'den fazla insansız hava aracı ve füze ateşledi ancak bunların tamamına yakını engellendi.

Saldırı, İsrail'in bu ayın başlarında Suriye'deki İran konsolosluk binasına düzenlediği ve İran Devrim Muhafızları'ndan yedi subayın ölümüne neden olan saldırıya yanıt olarak gerçekleşti.

WSJ'ye göre İsrail, saldırı gerçekleşmeden önce istihbarat aktaran, hava sahalarını savaş uçaklarına açan, radar izleme bilgilerini paylaşan ve bazı durumlarda yardım için kendi güçlerini tedarik eden Arap ülkelerinin katılımı sayesinde insansız hava araçlarının neredeyse tamamını engelleyebildi.

Rapora göre İsrail'e yönelik saldırıdan iki gün önce İranlı yetkililer Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkelerindeki mevkidaşlarını bilgilendirerek hava sahalarını koruyabilmeleri için planlarının ana hatlarını ve zamanlamasını aktardılar.

Bu bilgiler daha sonra ABD ve İsrail'e iletilerek önceden uyarılmaları sağlandı.

İsrail'in Şam'daki İran konsolosluk binasına saldırmasından bu yana ABD'li yetkililer Arap hükümetlerine İran'ın İsrail'e yönelik planladığı saldırılar hakkında istihbarat paylaşmaları için baskı yapmaya başlamıştı.

İlk başta verilen temkinli yanıtın ardından BAE ve Suudi Arabistan özel olarak istihbarat paylaşırken Ürdün, ABD ve diğer ülkelerin savaş uçaklarının hava sahasını kullanmasına izin vereceğini ve uçaklarını İran füzelerini ve insansız hava araçlarını engellemeye yardımcı olmak için kullanacağını söyledi.

İsrailli bir yetkili, Beyaz Saray'ın buna karşılık olarak Pentagon'a uçak ve füze savunma kaynaklarını yeniden düzenleme talimatı verdiğini söyledi.

WSJ'ye konuşan yetkililer İran füzelerinin ve insansız hava araçlarının fırlatıldıkları andan itibaren Basra Körfezi ülkelerindeki erken uyarı radarları tarafından takip edildiğini ve bu radarların Katar'daki ABD operasyon merkezine bağlandığını belirtti.

Operasyon merkezi bu bilgileri Ürdün ve diğer ülkeler üzerindeki hava sahasında bulunan çeşitli ülkelerin savaş uçaklarına, denizdeki savaş gemilerine ve İsrail'deki füze savunma bataryalarına iletti.

İsrail bazı hava üslerinde hasar meydana geldiğini bildirirken, ABD Pazar günü başlıca devletlerle diplomatik bir karşılık verme konusunu görüşeceğini açıkladı.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.