Suudi Arabistan ve Rusya, Çin'in petrol tedarikçisi olmak için yarışıyor

Suudi Arabistan ve Rusya, Çin'in petrol tedarikçisi olmak için yarışıyor

Geçtiğimiz yıl Ocak ve Kasım ayları arasında Pekin yönetimine günlük yaklaşık 1,6-1,7 milyon varil petrol ihraç eden Suudi Arabistan, Çin’in en büyük tedarikçisi oldu.

Çin hariç dünyanın neredeyse her tarafında petrol talebinin büyük oranda azaldığı bir dönemde, yeni süper gücün ana petrol tedarikçisi olmak isteyen Rusya ve Suudi Arabistan kafa kafaya bir yarış yürütüyor.

Reuters'ın aktardığı bilgilere göre, geçtiğimiz yıl Ocak ve Kasım ayları arasında Pekin yönetimine günlük yaklaşık 1,6-1,7 milyon varil petrol ihraç eden Suudi Arabistan, Çin’in en büyük tedarikçisi oldu.

Rusya’nın ise günlük 1,7 milyon varil ile Suudi Arabistan’ı yakaladığı bildirilmektedir.

Koronovirüs salgını nedeniyle ham petrolde meydana gelen talep düşüşünden büyük zarar gören her iki ülke de şu anda dünyanın bir numaralı petrol ithalatçısı olan Çin’in en büyük tedarikçisi olmak için kıran kırana bir rekabet içindedir.

Vortexa Ltd. bünyesinde analist olarak çalışan Serena Huang, Reuters’a verdiği röportajda şu ifadeleri kullandı:

“Görünüşe göre Rusya, bu yılın verileri baz alındığında şimdilik Suudi Arabistan’ı birincilik koltuğundan indirdi ancak yarış kıran kırana devam ediyor ve yılın sonunda kimin kazanacağını hep birlikte göreceğiz.”

Yeni tip koronavirüs salgınının başlangıç merkezi olan Çin, neredeyse diğer tüm ülkelerin aksine bu yıl ekonomik olarak büyüme gösterirken petrol talebinde de artış oldu.

Çin’in her geçen gün artan petrol susuzluğundan kar elde etmek için sırada bekleyen tek tedarikçiler Rusya ve Suudi Arabistan değildir. Irak da Pekin yönetimine sattığı günlük 1,2 milyon varil ile listede yukarlarda yer almaktadır.

Kaynak: Mepa News

wp-005.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.