Suudi Arabistan ve Ürdün İsrail'in işgal planını kınadı

Suudi Arabistan ve Ürdün İsrail'in işgal planını kınadı

Suudi Arabistan ve Ürdün'ün dışişleri bakanlıkları, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da yeni Yahudi yerleşimleri inşa etmeye yönelik planını kınadı.

Ürdün ve Suudi Arabistan, İsrail'in Batı Şeria'da yeni Yahudi yerleşimleri inşa etme kararını kınadı.

"Yahudileştirme girişimi"

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada, İsrail'in Kudüs yakınlarındaki Batı Şeria yerleşimlerinde 3 bin 500 yeni konut inşa etme ve bölgenin büyük bölümünü "Yahudileştirme" planını kınadı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Krallık, tüm uluslararası kararlara, uluslararası insan hakları hukukuna ve Birleşmiş Milletler sözleşmelerine aykırı olan, Kudüs de dâhil olmak üzere Batı Şeria'nın büyük bir bölümünü Yahudileştirme girişimini şiddetle kınamaktadır. Bu tür eylemler bölgede barış ve istikrar fırsatlarının yakalanmasını engellemektedir." denildi.

"Uluslararası hukuku ihlal ediyor"

Ürdün Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da İsrail'in planı kınandı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, söz konusu planların uluslararası hukuku ihlal eden, barış çabalarını ve bir Filistin devletinin kurulmasını baltalayan tek taraflı ve yasa dışı tedbirler olduğu ifade edildi.

Türkiye'den açıklama

Öte yandan Türkiye de bölgedeki Yahudi yerleşimlerine dair bir açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, konuya ilişkin bir soruya verdiği yanıtta şu ifadeleri kullandı:

"İsrail makamlarının Batı Şeria'da 3.500 konut inşa edilmesine yönelik olarak bugün (6 Mart) onayladığı plan, Filistin topraklarındaki işgalin daha da genişletilmesi anlamına gelmektedir. Bu eyleme derhal son verilmelidir.

İsrail'in uluslararası hukuku daha fazla ihlal etmesine engel olabilmek için, işlediği suçların en doğru terminolojiyle tanımlanması gerekmektedir.

Bu bakımdan, Batı Şeria’daki işgal faaliyetlerinin uluslararası toplum tarafından 'yasadışı yerleşim' olarak adlandırılması yeterli değildir. Sözkonusu olan, hukuken Filistin halkına ait topraklara İsrail tarafından zorla el konulmasıdır."

İsrail Kudüs yakınlarındaki bir bölgede 3 bin 500 yeni konut inşası için izin vermişti.

Konutların Kudüs'e yakın Maale Adumim, Kedar ve Efrat İsrail yerleşimlerinde inşa edilmesi bekleniyordu.

Kaynak: Mepa News

tg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.