Suudi Arabistan Yemen'de güç dengesini değiştirdi

Suudi Arabistan Yemen'de güç dengesini değiştirdi

Suudi Arabistan tarafından desteklenen meşru yönetime bağlı askeri güçlerin Aden'e girmesiyle birlikte Yemen'deki güç dengeleri bir kez daha değişti.

Yemen'in Suudi Arabistan destekli meşru sayılan yönetimine bağlı Vatan Kalkanı askeri birlikleri, kentteki askeri yapıyı yeniden şekillendiren geniş çaplı güvenlik hamlesinin bir parçası olarak Perşembe günü sabah saatlerinde Yemen'in geçici başkenti Aden'e girdi.

Bu gelişme Güney Geçiş Konseyi (GGK) güçlerinin Aden'deki bir dizi bölge ve güvenlik noktasından çekilmesi ve vilayet genelinde kapsamlı bir gece sokağa çıkma yasağı uygulanmasıyla birlikte gerçekleşti.

Askeri kaynaklar, Vatan Kalkanı güçlerinin Aden'e girişinin kentte istikrarın arttırılması ve güvenlik durumunun kontrol altına alınmasını amaçlayan asayiş düzenlemelerinin bir parçası olarak şehirde bulunan hükümet güçleriyle koordineli bir şekilde düzenlendiğini belirtirken, giriş ve konuşlanma sürecinde herhangi bir çatışma ya da diğer güçlerle karşı karşıya gelmenin yaşanmadığını teyit etti.

Sabahın ilk ışıklarıyla Aden kenti, 4. Piyade Tugayı, Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi üyesi Abdurrahman el Mahrami (Ebu Zara) liderliğindeki askeri birlikler ve Vatan Kalkanı birliklerinin yer aldığı ortak bir konuşlanmaya tanık oldu.

Güvenlik kaynaklarına göre bu güçler, yerleşim bölgeleri ve hayati önem taşıyan tesislerin güvenliğini sağlamak, kaos oluşturma ya da asayişi bozma girişimlerini önlemek amacıyla ortak güvenlik planının bir parçası olarak geçici başkentin bazı bölgelerinde konuşlandı.

Güney Geçiş Konseyi güçlerinin çekilmesiyle birlikte Vatan Kalkanı güçlerinin Aden'e girmesi, kentteki fiili güvenlik kontrolünün uluslararası alanda tanınan hükümete bağlı askeri oluşumların kontrolüne geçmesi anlamına geliyor. Bu da yerel güç dengesinde stratejik bir değişim demek.

Bu hamle geçici başkent Aden'de hükümet faaliyetlerinin yeniden başlayabileceği anlamına geliyor.

Yemen'de Suudi Arabistan ve BAE tarafından desteklenen güçler İran'ın desteklediği Husilere karşı savaşmak için bir araya gelmişti. Ancak sonraki süreçte güçler, kendi aralarındaki nüfuz mücadelesi nedeniyle birçok kez çatıştı.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.