Suudi Arabistan'da 7 kişi gizlice yargılanıp idam edildi

Suudi Arabistan'da 7 kişi gizlice yargılanıp idam edildi

Suudi Arabistan'da 2024 yılının ilk iki ayında 31 kişinin idam edildiği belirtiliyor.

7 Suudi erkek Salı günü idam edildi ve bu Mart 2022'de 81 kişinin öldürülmesinden bu yana bir günde idam edilen en yüksek sayı oldu.

Suudi Basın Ajansı'nın (SPA) İçişleri Bakanlığı'na dayandırdığı haberine göre, Özel Ceza Mahkemesi (SCC) bu kişileri "vatanlarına ihanet etmek, istikrarını tehdit etmek ve güvenliğini tehlikeye atmakla" suçlayarak terörizm suçundan idama mahkum etti.

Krallıktaki idamlar hakkında genellikle tek bilgi kaynağı olan SPA duyurusunda erkeklerin isimleri listelendi ancak daha fazla ayrıntı verilmedi.

Suudi Arabistan'daki infazları izleyen hak örgütleri, Riyad'ın 2023 yılında en az 172 kişiyi idam etmesinin ardından bu yıl da 31 kişiyi idam ettiğini söyledi.

Avrupa-Suudi İnsan Hakları Örgütü (ESOHR) ve İngiltere merkezli Reprieve, Salı günü idam edilen kişilerle ilgili herhangi bir kamu kaydı ya da medyada çıkan bir haber bulunmadığını söyledi.

Reprieve'in Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki çalışmalarını yöneten Jeed Basyouni, "Görünen o ki bu adamlar tam bir gizlilik içinde yargılandı, mahkum edildi, hüküm giydi ve infaz edildi" dedi.

ESOHR'de araştırmacı olan Duaa Dhainy, geçtiğimiz sekiz yıl boyunca, örgütünün infazlar gerçekleştirilmeden önce ölüm cezası davalarının yalnızca yüzde üçü hakkında bilgi sahibi olduğunu söyledi.

Dhainy, "STK'ların ve kamuoyunun idam mahkumları hakkındaki bilgileri çok sınırlı" dedi.

2024 yılında idam edilenler arasında, aktivistleri ve protestocuları cezalandırdığı için eleştirilen SCC tarafından terör suçlarından mahkum edilen 10 kişi de bulunuyor.

Bunlar arasında 30 Ocak'ta idam edilen Awn Hassan Abu Abdullah da bulunuyor.

Abdullah bir "terör hücresine katılmak ve terörü finanse etmekle" suçlanıyordu ancak ESOHR Abdullah'ın görüşlerini ifade etmek ve toplantılara katılmak gibi "meşru eylemler" nedeniyle tutuklandığına, yargılandığına ve idam edildiğine inandıklarını bildirdi.

Basyouni, resmi duyuruda Salı günkü infazların terör davaları olarak listelenmesine rağmen, bu tanımın "protestolara katılan çocukları, rejimi eleştirenleri ve Muhammed bin Selman'la sadece kamuoyu önünde aynı fikirde olmayan kişileri de içerecek şekilde" kullanıldığını söyledi.

Uluslararası Af Örgütü'ne göre bu sayı, Suudi Arabistan’ın Çin ve İran dışında diğer tüm ülkelerden daha fazla infaz gerçekleştirdiği Mart 2022'den bu yana Krallıkta ölüme mahkum edilen en yüksek sayıdır.

Basyouni, "Suudi yetkililerin, krallık tarihindeki en kötü toplu infazın ikinci yıl dönümüne yakın bir zamanda mahkumları yeniden toplu olarak infaz etmesi son derece rahatsız edici" dedi.

Basyouni önümüzdeki hafta Riyad'da düzenlenecek olan LEAP konferansına ve bir hafta sonra Cidde'de düzenlenecek olan Formula 1'e dikkat çekti.

"Bu iki etkinliğe katılan herkes, Suudi Arabistan'da bulunarak ve toplu infazlara göz yumarak, yeni cinayetleri daha olası hale getirdiklerini ve son derece baskıcı bir rejime uluslararası meşruiyet sağladıklarını bilmelidir" dedi.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
4 Yorum