Suudi Arabistan'da idamlar Muhammed bin Selman döneminde ikiye katlandı

Suudi Arabistan'da idamlar Muhammed bin Selman döneminde ikiye katlandı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın iktidarı ele geçirmesinden bu yana idamlar büyük oranda arttı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın 2015'te iktidarı elde etmesinden bu yana ülkede idam cezalarının infaz edilmesi yaklaşık olarak iki kat arttı.

İnsan hakları örgütü Reprieve ve Avrupa Suudi İnsan Hakları Örgütü (ESOHR) tarafından yürütülen ortak çalışmaya göre, Suudi Arabistan'da 2010-2014 yılları arasında yılda ortalama 70,8 idam cezası infaz edilirken bu sayı, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın iktidara yükselişi olan 2015 ile 2022 yılları arasında neredeyse iki kat artarak 129,5'e yükseldi.

Suudi Arabistan'ın idam cezalarına ilişkin yargı süreçlerini ve infazlarını derin bir gizlilik içerisinde gerçekleştirildiği belirtilen ortak çalışmada, 12 Mart 2022'de 81 kişinin toplu şekilde idam edildiğine dikkat çekilirken ESOHR bunlardan yalnızca 12 kişiye verilen ölüm cezasını belgeleyebildi. ESOHR'a göre 69 kişi tam teşekküllü bir gizlilik süreci içerisinde yargılanıp, suçlu bulunup daha sonra idam edildiğini söyledi.

Suudi Arabistan yönetimi bu kişileri, "El Kaide, IŞİD mensubu ve terörist oldukları" iddiasıyla idam ettiğini açıklamıştı.

Rapora göre 2013 yılından bu yana Suudi Arabistan'da 15 çocuk sanık idam edilirken bu idamların 11'i , Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın iktidar döneminde gerçekleşti.

Öte yandan raporda, idam cezalarının orantısız bir şekilde Suudi olmayan yabancı uyruklu kişilere karşı kullanıldığına dikkat çekildi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın iktidarı ele geçirdiği günden bu yana idamlarda büyük artış yaşandığı görülüyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum