Suudi Arabistan'dan Yemen yönetimine 250 milyon dolar destek

Suudi Arabistan'dan Yemen yönetimine 250 milyon dolar destek

Yemen hükümeti, İran destekli Husilerin 2014 yılında başkent Sana'yı ele geçirmesinin ardından güney sahilinde bir liman kenti olan Aden'e taşınmıştı.

Suudi Arabistan Pazar günü yaptığı açıklamada, krallığının Husilere karşı savaşta desteklediği Yemen'in uluslararası alanda tanınan hükümetine 250 milyon dolar yardımda bulunduğunu duyurdu.

Bu miktar, Ağustos ayında Riyad'ın hükümetin bütçe açığını kapatmak ve memur maaşlarını ödemek üzere toplam 1,2 milyar dolar sağlamayı taahhüt ettiği yardımın ardından geldi.

Suudi Arabistan'ın Yemen Büyükelçisi Muhammed el Cabir sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Yemen hükümetinin bütçe açığının giderilmesine destek olmak amacıyla yapılan hibenin ikinci partisi, maaş, ücret ve harcamaları desteklemek üzere 250 milyon dolar olarak Aden'deki Yemen Merkez Bankası'na aktarıldı" dedi.

Yemen hükümeti, İran destekli Husilerin 2014 yılında başkent Sana'yı ele geçirmesinin ardından güney sahilinde bir liman kenti olan Aden'e taşındı.

Suudi Arabistan 2015 yılında Husileri devirmek amacıyla uluslararası bir koalisyon kurdu.

Bunu takip eden savaşta ya doğrudan çatışmalarda ya da Suudi Arabistan'ın uyguladığı deniz ve hava ablukası nedeniyle dolaylı olarak yüz binlerce insan hayatını kaybetti.

Nisan 2022'de BM arabuluculuğunda sağlanan ateşkes, çatışmaların keskin bir şekilde azalmasını sağladı. Ateşkes altı ay sonra resmen sona erdi, ancak çatışmalar büyük oranda durdu.

Aden merkezli hükümet uzun süredir temel hizmetleri finanse etmekte ve maaşları ödemekte zorlanıyor.

Birleşmiş Milletler Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg geçen yıl yaptığı açıklamada, savaşan taraflar arasındaki "ekonomik savaşın" ülkenin sorunlarını daha da derinleştirdiğini söyledi.

Mart ayında Suudi Arabistan ve İran arasında açıklanan sürpriz bir yakınlaşma anlaşması Yemen'de kalıcı bir ateşkes için umutları arttırsa da şu ana kadar konuyla ilgili herhangi bir ilerleme kaydedilmedi.

Husiler son aylarda Kızıldeniz gemilerine saldırılar düzenliyor ve bu saldırıları İsrail'in acımasız bombardımanı altındaki Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere destek olarak nitelendiriyor.

ABD ve İngiliz kuvvetleri geçtiğimiz ay Husilerin Kızıldeniz'in kilit ticaret rotasından geçen gemileri hedef alma kabiliyetini azaltmayı amaçlayan bir dizi saldırı düzenledi.

Analistler bölgede yükselen tansiyonun Yemen'de barışı sağlama çabalarını rayından çıkarabileceği uyarısında bulunuyor.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum