Suudi Arabistan'ın ithalat yasağı Lübnan'da ekonomik krizi derinleştirdi

Suudi Arabistan'ın ithalat yasağı Lübnan'da ekonomik krizi derinleştirdi

Suudi Arabistan ile yaşanan krizin ardından konulan ithalat yasağı, krizde olan Lübnan ekonomisini daha da zora soktu.

Suudi Arabistan ile yaşanan krizin ardından konulan ithalat yasağı, krizde olan Lübnan ekonomisini daha da zora soktu.

Lübnan-Körfez krizi

Lübnan Enformasyon Bakanı George Kurdahi geçtiğimiz hafta verdiği bir demeçte, Yemen'de savaşan İran destekli Husileri haklı gördüğünü, Husilerin kendi topraklarını koruduğunu kaydetmişti.

Bunun ardından Suudi Arabistan Lübnan'a tepki göstermiş, Lübnan büyükelçisini ülkeden göndermiş, Lübnan'da bulunan büyükelçisini de çekmişti. Suudi Arabistan'ı Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Kuveyt izlemişti.

Suudi Arabistan aynı zamanda gerek söz konusu kriz, gerekse Lübnan'dan ithal edilen mallar arasında uyuşturucuların çıkması sebebiyle, bu ülkeden ithalatı yasaklamıştı.

Lübnan'da ekonomik sorunlar derinleşecek

Bu durumun, Lübnan'ın gelirlerinde 250 milyon dolarlık bir azalmaya yol açacağı belirtiliyor.

Uzun süredir ekonomik krizde olan Lübnan, koronavirüs salgını, ardından Ağustos 2020'deki Beyrut patlaması ve beraberinde gelen hükümet kriziyle daha zor bir duruma düşmüştü.

Şimdi de Suudi Arabistan ile yaşanan krizin, ülkenin zor durumdaki ekonomisinin tamamen iflasına yol açmasından endişe ediliyor.

Bahreyn, Kuveyt ve birleşik Arap Emirlikleri'nin de benzer kararlar alması halinde Lübnan ekonomisinde oluşan zararın bir milyar dolara ulaşcağı ve bunun telafi edilemez bir miktar olduğu ifade ediliyor.

Suudi Arabistan'ın Lübnan'dan mücevherat, çikolata, işlenmiş gıda, meyve ve sebze gibi ithal kalemleri bulunuyordu. Lübnan'ın ihracatında Körfez ülkelerinin tamamı, yaklaşık yüzde 28'lik bir yer tutuyor. Bu oranda Suudi Arabistan'ın yeri yaklaşık yüzde 7.

Kararın kalıcı olması halinde Lübnan'daki krizin daha endişe verici bir hal alacağı uzmanlarca vurgulanıyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.