'Suudi Arabistan'ın yüzde 80'i Husilerin menzilinde'

'Suudi Arabistan'ın yüzde 80'i Husilerin menzilinde'

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'ı hedef alan saldırıda kullanılan Burkan 2-H füzesi, Şii Husiler'in askeri kapasitesini gündeme getirdi.

Yemen'de Şii Husilerin Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'ı hedef alan saldırıda kullandığı Burkan 2-H füzesi, Husilerin silah kapasitesini de gündeme getirdi. Husiler, "Suudi Arabistan'ın yüzde 80'i bu füzelerle menzilimizde" diyor.

Husiler son saldırıları sonrası yaptıkları açıklamada, Suudi Arabistan'da sarayları, askeri üsleri ve petrol bölgelerini vurabileceklerini açıkladı.

BBC Türkçe Burkan 2-H adlı balistik füze ile ilgili bilinenleri derledi.

'Havada imhayı engelleyecek akıllı savaş başlığı ile üretildi'

Şii isyancılara göre, "Burkan" serisi bir füze ilk kez 9 Ekim 2016'da kullanıldı ve Suudi Arabistan'da Yemen sınırına yaklaşık 525 kilometre uzaklıktaki Kral Fahd Askeri Üssü bu saldırıda hedef alındı.

Bu saldırıdan 18 gün sonra fırlatılan füze ise isyancılara göre 630 kilometre mesafedeki Kral Abdulaziz Uluslararası Havalimanı'na ulaştı. Bu füzenin havada imha edildiği açıklandı.

Ordu destekli isyancılar, Burkan 2-H füzesini ise "havada imha" problemini çözdükleri iddiası ile Şubat 2017'de tanıttı.

Füzenin 1400 kilometre menzili olduğu ve "havada imhayı engelleyecek bir akıllı savaş başlığı" taşıdığı açıklandı.

İsyancılar, 5 Şubat 2017'de Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'ın 40 kilometre güneyindeki bir askeri üssün hedef alındığı saldırıda Burkan 2-H'in kullanıldığını ve 800 kilometre menzile ulaşıldığını iddia etti.

Husiler, füzenin "hareketli bir askeri taşıyıcıdan" fırlatılabildiğini gösteren bir video da paylaştı.

Suudi Arabistan, bu füzelerinin İran tarafından geliştirildiğini ve 2015'ten bu yana Yemen hükümetine karşı savaşan Husilere verildiğini öne sürüyor.

Buna karşın Burkan serisinin, Rus yapımı Scud füzelerinin daha önce rastlanmayan bir türevi olduğu ve Kuzey Kore'den elde edildiği iddiası da dile getiriliyor.

Husilere göre kapasitesi

Husilere göre Burkan 2-H füzeleri;

  • Hareketli askeri rampadan fırlatılabiliyor.
  • Suudi Arabistan'ın yüzde 80'ine ulaşma kapasitesi var.
  • Havada imha önleyici savaş başlığı teknolojisi ile üretildi.

Husiler Burkan 2-H'in kullanıldığı füze saldırısı ile savaşta "yeni bir aşamaya" geçildiğini söylüyor.

Husilerin füze menzili
Husilerin füze menzili

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.