Süveyş Kanalı 2021'de rekor kırdı

Süveyş Kanalı 2021'de rekor kırdı

Dünyanın en stratejik su yolu olarak görülen Süveyş Kanalı Mart ayında yaşanan büyük kazaya rağmen taşımacılık ve gelirde 2021'de rekor kırdı.

Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayan ve deniz ticaretinde dünyanın en stratejik su yolu olarak görülen Süveyş Kanalı'nın 2021'de gelir rekoru kırdığı açıklandı.

Süveyş Kanalı Otoritesi (SCA) Başkanı Usame Rabie, 2021'de Süveyş Kanalı'nda hem geçişlerde hem de gelirde rekoru kırıldığını belirtti.

Rabie'nin açıklamasına göre kanaldan 2021'de yaklaşık 1,27 milyar ton kargo taşındı, geçiş ücreti geliri 2020'ye göre %13 artarak 6,3 milyar dolar oldu.

Üstelik bu rekor Mart ayında yaşanan bir kaza sonucu Süveyş Kanalı'nın 6 gün kapalı kalmasına rağmen gerçekleşti. 

Dünya deniz taşımacılığının yüzde 13'ü Süveyş Kanalı'ndan

Dünya deniz taşımacılığının %13'ünün Süveyş Kanalı'ndan geçerek gerçekleştiği belirtiliyor. Bununla beraber Kahire yönetimi, Mısır'ın menfaatlerine aykırı olarak Süveyş Kanalı geçiş ücretlerini çok düşük tutmakla eleştiriliyor.

Batılı ülkelerin, Körfez ülkelerinin ve Çin'in Mısır'a Süveyş Kanalı geçiş ücretlerini düşük tutması yönünde baskı yaptığı da iddia ediliyor.

1869'da açılan Süveyş Kanalı'yla Doğu-Batı denizcilik ticareti yolu Afrika Kıtası'nı dolaşmaya gerek kalmadan Akdeniz-Kızıldeniz hattından sağlanabilir olmuş ve oldukça kısalmıştı. Mısır-İsrail savaşları nedeniyle Süveyş Kanalı 1967-1975 döneminde kapalı kalmış, ardından yeniden açılmıştı.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.