Süveyş Kanalı genişletilecek

Süveyş Kanalı genişletilecek

En son meydana gelen yük gemisi kazası Süveyş Kanalı'nı genişletme girişimlerinin projelendirilmesiyle sonuçlandı. Buna göre kanalın genişletilme çalışmalarına başlanacak.

Atlas Okyanusu'nu Akdeniz üzerinden Kızıldeniz'e, oradan da Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus'a bağlaması sebebiyle dünyanın en stratejik su yolu olarak kabul edilen Süveyş Kanalı'nın genişletilmesine karar verildi.

Kararın alınmasında, 23 Mart 2021'de gerçekleşen ve kanalın 6 gün kapalı kalmasına neden olan kargo gemisi kazası etkili oldu.

1869'da Osmanlı Devleti döneminde Akdeniz ve Kızıldeniz arasında açılan bu kanal, dünya deniz ulaşımı açısından en önemli su yollarının başında geliyor. 1882-1956 döneminde İngiltere'nin denetiminde kaldıktan sonra Mısır tarafından millileştirildi ve geçen gemilerden alınan paralar Mısır'da kamu maliyesinin önemli gelir kaynaklarından biri oldu.

2021-03-24-113935.jpg

Süveyş Kanalı'nın güzergahı

Yük gemilerinin genişliğinin son dönemde artmasıyla Süveyş Kanalı'nın genişletilmesi gerektiği gündeme gelmekle beraber, projenin yüksek maliyeti nedeniyle erteleniyordu. Fakat 23 Mart 2021'de kanalda meydana gelen kazayla bir yük gemisinin kanalı 6 gün tamamen kapatması, küresel çapta deniz taşımacılığını etkilediği gibi Mısır'ın da gelir kaybı yaşamasına neden olmuştu.

Bu kazanın etkisiyle kanalın genişletilmesi projelendirildi.

Buna göre kanal tehlikeli bulunan yerler öncelenerek pek çok kısmından 40 metre genişletilecek ve 22 metre derinleştirilecek. 

193,3 km uzunluğundaki Süveyş Kanalı'nın en dar yeri 60 metre genişliğinde.

Kaynak: Mepa News

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.